Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Tagi jogviszony melletti átalányadózás

A kérdés úgy merült fel, hogy tagi jogviszony mellett lehet-e mellékállású egyéni vállalkozó átalányadózó, vagy csak főállású egyéni vállalkozó átalányadózó lehet a minimum járulék megfizetése mellett, mivel nincs 36 órás munkaviszony?

Kata 2022 szeptemberétől – a továbbélő tételes adó

A kata adó szabályait alapjaiban megváltoztató, a közkedvelt adónemet lényegében megszüntető jogszabály szövegének nyilvánosságra kerülése óta kiemelt figyelem övezi a régi katások további adózási lehetőségeit. A rendelkezésre álló konstrukciók és adónemek között elsőként érdemes áttekinteni a jelentősen megújuló, de továbbra is rendelkezésre álló tételes adó, az „új kata” szabályait.

Kata 2022 szeptemberétől – az átalányadó lehetősége

A kata változás bejelentése óta szinte varázsszó az átalányadózás, mint a megfelelő alternatíva. A kata által nyújtott kedvezményes lehetőséghez hasonlót nem fogunk találni a jelenlegi szabályok között, és a vállalkozói személyi jövedelemadó szerinti közteher-fizetés sem tűnik jó megoldásnak, különösen azok számára, akiknek szinte egyáltalán nincsenek költségeik. Az átalányadó ezt némileg kompenzálja, valamint az adminisztráció és a számítás is sokkal egyszerűbb, hiszen csak a bevételeket kell nyilvántartani.

Kata 2022 szeptemberétől – a kiva alá kerülő vállalkozások

A katás adózókat gyors döntésre kényszerítő új szabályok előtérbe állították a másik "kisadó", a kiva igénybe vételének lehetőségeit is. Milyen adókat és járulékokat kell fizetniük a kisvállalati adó hatálya alá átkerülő vállalkozásoknak?

Korábbi cikkek >>