Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Képzéseink

Jelenleg nincs aktuális képzésünk, de hamarosan felkerül oldalunkra a legfrissebb változásokat feldolgozó e-learning kurzus.Állattenyésztő őstermelő járulékfizetése

Állattartással foglalkozó őstermelő múlt évben váltotta ki az őstermelői igazolványát. Tevékenységét (tyúktartás, előnevelt csirke értékesítése) viszont nem tudta elkezdeni a szükséges engedélyek hiánya miatt, mindez csak idén júliustól vált lehetővé. Kérdés, hogy a megelőző időre kell-e járulékot fizetni akkor is, ha nem keletkezett számla és így jövedelem sem származott belőle. Vagy csak tb-járulékot kell fizetni?

Házvezetőnő és bébiszitter legálisan

A háztartási munka egy olyan, adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatási forma, amely kizárólag természetes személyek (emberek) között jöhet létre. A háztartási alkalmazottnak ellenértékként fizetett járandóság ún. adórendszeren kívüli keresetnek minősül.

Nyugdíjas programozó adózása

Egy nyugdíjas munkavállaló, otthon, szabadidejében egy számítástechnikai programot írt, amit mint magánszemély tudna értékesíteni, van rá kereslet. Az ebből származó bevétele miként adózik?

Ápolási díjon lévő ügyvezető

Ápolási díjon lévő személy lenne egy kft. ügyvezetője. Nincs munkaviszonya, eddig idehaza sem vállalt munkát. A cég egyszemélyes kft., és az érintett annak jelenleg nem a tagja. Milyen minőségben vállalhatja el?

Korábbi cikkek >>