Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Előadások

Aktuális előadásaink, konferenciáink.

Utólagosan kifizetett jövedelmek utáni járulékfizetés

Az adóalap pontos megállapításának célja az adófizetési kötelezettség teljesítése érdekében elengedhetetlen. A társadalombiztosítási járulék alapjául szolgáló jövedelem jogszerű megállapítása viszont nem csak a járulékfizetési kötelezettség teljesítése szempontjából fontos, hanem meghatározó jelentőségű az ellátásra való jogosultság, illetve az ellátás összege vonatkozásában is.

Biztosítási idő a CSOK esetében

A családok otthonteremtési kedvezményére való jogosultságnak is az egyik igen fontos feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen a jogszabályban meghatározottak szerinti biztosítási jogviszonnyal. A támogatások igénylésekor gyakori a bizonytalanság. Az alábbiakban az új lakások építéséhez és vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatás körében tisztázzuk a legfontosabb kérdéseket.

Mire jó a régi munkakönyvünk?

Köztudott, hogy a munkakönyv 1992-ben megszűnt. Viszont, aki nem dobta el, hanem megőrizte, nyugdíjjogi célokra ma is közokiratként használhatja: egyrészt nyugdíjügyének intézése során, másrészt a nem rég kezdődött nyugdíjjogi adategyeztetési eljárás során.

A kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének tb-jogállása

Az idén új szervezeti formaként megjelenő kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének fontos szabálya, hogy nem lehet személyes közreműködést nem vállaló tagja, valamilyen munkavégzés valamilyen formában kötelező. További szabály ugyanakkor, hogy ez a személyes közreműködés főszabály szerint nem keletkeztet a társadalombiztosítási törvény szerinti biztosítotti státuszt.

Korábbi cikkek >>