Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Előadások

Aktuális előadásaink, konferenciáink.

Rokkantsági ellátás összegének újraszámíttatása

Lehet-e kérni a rokkantsági ellátás összegének újraszámíttatását, ha a rokkantsági ellátásban részesülő nyolc órás munkaviszonyt létesít? Mi ilyenkor az eljárás menete?

Keresőképtelenség egyidejűleg fennálló biztosítási jogviszonyok esetén

A keresőképtelenség elbírálásánál az a munkakör az irányadó, amelyben a biztosított a keresőképtelenségét közvetlenül megelőzően dolgozott. Előfordulhat, hogy egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a biztosított az egyik munkakörében keresőképtelen, míg a másik munkakörében munkavégzésre alkalmas, és kezelőorvosa a keresőképtelenséget igazoló orvosi igazolást csak az egyik munkakörére állítja ki.

Táppénz kód jelentősége

Egy munkáltatónak komoly költségkülönbözetet jelenthet, ha a covid-pozitív munkavállalóját a háziorvos nem 7-es kóddal írja ki táppénzre. Megkérhető-e erre a háziorvos külön, a munkavállaló részéről?

Elektronikus bérlet elszámolása

A személyszállítási szolgáltatási tárgyú kormányrendeletek áprilisi módosításai több változást is hozott a költségtérítés körében. A vonatkozó jogszabályban megjelent az elektronikus vasúti bérlet fogalma, emellett pontosították az utazási költségtérítésre vonatkozó rendelkezéseket is.

Korábbi cikkek >>