Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

« Vissza

Így hosszabbítható a fertőzés alapján járó védettségi igazolvány

A számos lehetőségre feljogosító védettségi igazolvány kiváltására két esetben, fertőzés és oltottság alapján van lehetőség: ha az adott személy felgyógyult a koronavírus-megbetegedésből, illetve a koronavírus ellen beoltották. A fertőzésre tekintettel kiadott igazolvány hosszabbításának részleteit tudhatjuk meg egy közelmúltban megjelent jogszabályból.

A Kormány még 2021 februárjában alkotott rendeletet az úgynevezett védettségi igazolványról, amely igazolja, hogy az adott személy felgyógyult a koronavírus-megbetegedésből, illetve a koronavírus ellen beoltották.

A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: rendelet) értelmében a SARS-CoV-2 koronavírus (a továbbiakban: koronavírus) elleni védettség igazolása
a) a COVID-19 betegségből (a továbbiakban: fertőzés) e rendeletben meghatározott időn belül történő felgyógyulás vagy
b) az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált COVID-19 oltóanyaggal történt védőoltás (a továbbiakban: oltottság)
tényének az igazolásával történik.

A közelmúltban egy újabb jogszabály, a 336/2021. (VI. 11.) Korm. rendelet módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendeletet. 

A rendelet új előírása alapján az a személy, aki a koronavírus fertőzésen átesett, és részére erre figyelemmel védettségi igazolvány került kiállításra, a védettségi igazolvány érvényességi idejének lejáratát megelőző 14 napon belül vagy a lejáratát követően egészségügyi szolgáltató által laboratóriumban elvégzett, pozitív eredményű vizsgálattal igazolhatja, hogy szervezetében a koronavírus elleni ellenanyag van jelen. 

Ebben az esetben az igénylő részére az ellenanyag jelenlétét kimutató vizsgálat dátumától számított négy hónapig érvényes védettségi igazolvány kerül kiállításra. 

Az új védettségi igazolvány legkorábban a régi védettségi igazolvány lejártát megelőző 14 napon belül igényelhető.

dr. Balás Endre (2021-06-23)

Az eÁFA rendszer forradalmat hoz az adóbevallások terén. Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke, az eÁFA rendszer tesztelése során néhány hiányosságot észlelt, de összességében pozitív tapasztalatokkal gazdagodott. A kisebb cégek számára könnyen alkalmazható, és segít az adóbevallások hatékonyabb elkészítésében. Optimalizálja vállalkozása erőforrásait az eÁFA rendszerrel! Kattintson az Adó és Tb Különszámra, hogy fedezze fel, hogyan segíthet a rendszer a hatékonyabb pénzügyi tervezésben és az eredményesebb adóbevallásokban!

Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben