Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

« Vissza

Egészségügyi szolgáltatási járulék érvényes diákigazolvány mellett

A hallgatók körében közismert, hogy veszélyhelyzetre tekintettel meghosszabbodott a diákigazolványok érvényessége. Kérdésként merült fel ugyanakkor, hogy ha a hallgatói jogviszony megszűnik, a diákigazolványok további érvényességére lehet-e hivatkozni, vagy attól függetlenül fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Adott egy 2019/2020. I. félévben végzett nappali tagozatos főiskolás tanuló, aki 2020 júniusában államvizsgázott. A veszélyhelyzet miatt a diákigazolványa érvényességét meghosszabbította a kormány, kérdés, hogy ezzel együtt jár az is, hogy nem kellett egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? Vagy ha egyeztetést kezdeményez – mivel az orvosnál rendezetlen jogviszonyt látnak –mikortól jogosultak követelni tőle a járulék megfizetését?

A NAV 2020. december 14-én kiadott tájékoztatója szerint a tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-éig érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat. 

Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el – és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra –, akkor december 16-ától (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez idén havonta 7710 forint, naponta 257 forint. 

A járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak – a korábbi gyakorlattal ellentétben – nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján. 
Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára, amelynek száma: 10032000-06055826. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet kell feltüntetni. Lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett – hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával – más személy vagy szervezet fizesse meg.

Az adóhivatal tehát nem változtatott a diákok egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségén a tavalyi veszélyhelyzet idején.

Adópraxis (2021-06-16)

Magyarországon 2024. január 1-jétől hatályba lépett az új adó- és társadalombiztosítási szabályozás, mely jelentős változásokat hozhat a társadalombiztosítási rendszer különböző területein. Az intézkedések érintik a kiegészítő tevékenységeket, az átlagkeresetek számítását, az adózási szabályokat, valamint más területeket.

Egészségügyi szolgáltatási járulék: A fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2024. január 1-jétől havi 11 300 Ft.

Egyszerűsített foglalkoztatás-közteher: Az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő közteher a szociális hozzájárulási adó alapjának minősül, és a Szocho tv. mentességek és kedvezmények nem alkalmazhatók rá.

Háztartási munka: 2024. január 1-jétől a háztartási munka nyilvántartásba vételének regisztrációs díj fizetési kötelezettsége megszűnik, de a foglalkoztató bejelentési kötelezettsége változatlan marad.

Ezek a friss szabályok mélyreható változásokat indukálnak a magyar adó- és társadalombiztosítási rendszerben, ezért kiemelten fontos, hogy az érintettek figyelemmel kísérjék ezeket. A jogszabály szövegének részletes tanulmányozása és szakértői tanácsadás igénybevétele ajánlott a teljes körű információkért és részletekért.

Ne maradjon le a szakmai fejlődésről! Iratkozzon fel a Menedzser Praxis ingyenes Adó és Tb Különszámára – már több mint 10 ezren profitáltak belőle. Engedje meg, hogy segítsünk lépést tartani az újdonságokkal. Olvassa el a kiadványt most és legyen a tudás éllovasa!

Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben