Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

« Vissza

Keresőképtelenség ellenőrzése: mit tehet a munkáltató?

Mikor kezdeményezheti a munkáltató a keresőképtelenség felülvizsgálatát? Milyen adatokat kell megadni a kérelemhez, és mennyibe kerül mindez? A munkavállalók és a munkáltatók számára is fontos kérdések ezek, hiszen a keresőképtelenség időszaka nemcsak a munkavállalók egészségéről, hanem a cégek működéséről is szól.

A hétköznapi szóhasználatban többféle kifejezés is használatos arra a körülményre, amikor valaki a betegségéből kifolyólag nem tud dolgozni, nem tudja ellátni a munkáját: táppénzen van, betegállományban van. Jóval ritkábban fordul azonban elő, hogy ezen kategória a keresőképtelenség fogalmával kerülne megjelölésre.  Milyen jogok illetik meg a munkáltatót keresőképtelenség esetén? Hogyan kezdeményezhet felülvizsgálatot és mik a teendői az eljárás során?

A keresőképtelenség ideje alatt

jogosult a keresőképtelenség felülvizsgálatát kezdeményezni a kormányhivatalnál.

A keresőképesség felülvizsgálatának a kezdeményezése esetén meg kell adni a munkavállaló, valamint közfoglalkoztatott személy nevét, születési helyét, idejét, lakcímét, anyja nevét, társadalombiztosítási azonosító jelét és a keresőképtelenség kezdetét.

A kérelemnek tartalmaznia kell a munkáltató, illetve közfoglalkoztató nevét, címét, adószámát, az aláírási jogkörrel rendelkező személy nevét, valamint telefonos és postai elérhetőségét.

A munkavállaló keresőképtelensége felülvizsgálatának munkáltató általi kezdeményezéséért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, amelynek összege 15.800 forint.

A szakértő főorvos a munkáltató megkeresésére a betegdokumentációból fellelhető adatok, vagy indokolt esetben a keresőképtelen biztosított vizsgálata alapján

A döntéssel szemben a foglalkoztatott és a foglalkoztató a közléstől számított 8 napon belül az orvosszakértői feladatkörében eljáró kormányhivatalnál orvosi felülvizsgálatot kezdeményezhet.

A felülvizsgálat elbírálása során nem járhat el ugyanazon kormányhivatal, amely kormányhivatal szakértő főorvosának vagy felülvéleményező főorvosának döntése a felülvizsgálat tárgyát képezi. A felülvizsgálat iránti kérelem áttételéről a kormányhivatal gondoskodik.

Teljes cikkünkben – ami a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközponti októberi TB szemle című szakmai kiadványában jelenik meg -, a keresőképtelenség jogintézményével, annak igazolási módjaival, illetve azzal ismerkedünk meg részletesen, hogy milyen kapcsolat áll fenn a keresőképtelenség, a betegszabadság és a táppénz fogalmi hármasa között.

 

Dr. Bogdán Zsuzsanna (2024-09-23)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben