Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 2251 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Vállalkozás az EU területén - ezt kell tudni a TB-jogviszonyokról

Ha egy vállalkozó egyszerre több uniós tagállamban is dolgozik, a lakóhely szerinti foglalkoztatás és a jelentős tevékenység egyaránt fontos lehet a biztosítási kötelezettség megállapításánál. És mi a helyzet, ha közben valahol munkaviszonyt is létesít?

A biztosítási kötelezettség megállapítását (a magyar társadalombiztosítási jog mellett) meghatározó 883/2004. EK Rendelet alapján lényeges szempont a más tagállamban fennálló munkaviszony is.
Így a vállalkozó, ha éppen munkavállalóként is tevékenykedik, azon tagállam TB-jogszabályainak hatálya alá tartozik, amelyben munkajogviszonya áll fenn. Ha egyszerre két vagy több uniós országban dolgozik, annak szabályai lesznek irányadók, ahol a legjelentősebb a munkavállalóként folytatott tevékenysége.

A kizárólag vállalkozóként tevékenykedőkre egyébként csak akkor nem vonatkoznak a lakóhely szerinti ország rendelkezései, ha a tevékenységük központi érdekeltsége az EU területén másutt található. Ha egyik országból a másikba távoznak hasonló vállalkozási tevékenység végzése céljából, szintén az "otthoni" szabályozás szerint lesznek biztosítottak, hacsak az új tagállamban való működésük időtartama várhatóan nem haladja meg a 24 hónapot.


Nézzünk néhány példát!


Az uniós rendelkezéseken kívül a biztosítási és járulékfizetési kötelezettség elbírálásánál alkalmazni kell a kétoldalú szociálisbiztonsági és a szociálpolitikai egyezmények rendelkezéseit is. Az egyezményeket célszerű az adott kérdés megítélése érdekében áttekinteni, mivel azok sajátos szabályokat is tartalmazhatnak.

(Walchné Kremlicska Katalin összefoglalója alapján)

2015-12-06
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben