Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Képzéseink

Jelenleg nincs aktuális képzésünk, de hamarosan felkerül oldalunkra a legfrissebb változásokat feldolgozó e-learning kurzus.Kifizetőhely feladata nem jogosult kismama foglalkoztatott esetén

Munkaszerződéssel foglalkoztatott szakképzős tanuló (születési idő: 2006. szeptember 22.) biztosítása 2022. szeptember 01-től indult, előtte nem volt biztosított. Az intézmény, ahol dolgozik tb-kifizetőhely, amikor a foglalkoztatott várandós lett, 9-es kóddal táppénzt folyósítottak neki. Gyermeke születésének időpontja 2022. december 02. Mire jogosult a biztosított, illetve a kifizetőhelynek mi a teendője ilyen esetben?

Mit érint pontosan a minimálbér-emelés a tb terén?

Köztudottnak mondható, hogy a 2023-as évre 232 ezer forintra emelkedett a minimálbér összege. A változás komoly hatással bír a biztosítottakat terhelő 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékfizetésre, és a foglalkoztatók (kifizetők) által fizetendő szociális hozzájárulás adó fizetésére is, de változnak egyes társadalombiztosítási pénzellátások összegei is. Érdemes tehát most egy csokorban is összefoglalni, mi mindent érint a minimálbér-emelés a társadalombiztosítási kötelezettségekkel összefüggésben.

Munkahelyváltás gyed alatt

Egy felszámolásra kerülő cégben dolgozó, gyeden lévő kismama a cégcsoport másik cégébe lenne átjelentve. A dolgozó ismét babát vár, májusra várja születését. Milyen ellátásra lesz jogosult a kismama és mi alapján kap pénzbeli ellátást?

Változnak az egyszerűsített foglalkoztatottak után fizetendő közterhek is

2023-tól az egyszerűsített foglalkoztatás utáni munkáltatói terhelő közterhek is a minimálbérhez kötöttek, így a munkáltatónak a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén is ennek megfelelően kell adókötelezettségeit teljesítenie.

Korábbi cikkek >>