Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 2272 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

TB vs. családtámogatás - ha dönteni kell...

Amennyiben a szülő egyidejűleg gyermekgondozási segélyre vagy gyermeknevelési támogatásra és táppénzre, vagy baleseti táppénzre, illetve gyermekgondozási díjra, csecsemőgondozási díjra is jogosult lenne, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

Ha a választott, és az új ellátás az előbb említett valamely társadalombiztosítási pénzellátás, akkor az igényt társadalombiztosítási kifizetőhely esetén a munkáltatónál, ilyen kifizetőhely hiányában a munkáltatón keresztül az egészségbiztosítási szakigazgatási szervnél kell igényelni, ha pedig a választott új ellátás a gyermekgondozási segély vagy a gyermeknevelési támogatás, akkor azt a lakóhely szerint illetékes Kormányhivatalnál kell bejelenteni, az addig folyósított ellátás beszüntetésére vonatkozó kérelemmel együtt.

A táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt ezen ellátások között a jogosultsági feltételek fennállta esetén az ellátásra jogosult személy választhat.

Ezen ellátások közti választás esetén a választott (új) ellátás iránti igényt az újonnan választott ellátásra illetékes munkáltatónál (egészségbiztosítási szakigazgatási szervnél) vagy a Kormányhivatal (gyermekgondozási támogatás) szervéhez kell benyújtani a folyósítás alatt álló (régi) ellátás beszüntetésére vonatkozó kérelemmel együtt. Ha a beszüntetni kért ellátásra és a választott új ellátásra más-más szerv illetékes, a régi ellátás beszüntetésére vonatkozó kérelmet az
arra illetékes szervhez továbbítja az eljáró hatóság.

Vagyis, ha a választott, új ellátás a táppénz, baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, akkor az igényt a munkáltatónál (vagy egészségbiztosítási szakigazgatási szervnél), ha pedig a választott új igény a gyermekgondozás segély vagy a gyermeknevelési támogatás, akkor azt a Kormányhivatalnál kell bejelenteni, az addig folyósított ellátás beszüntetésére vonatkozó kérelemmel együtt.

A választott újabb ellátást a korábban megállapított ellátás folyósításának megszüntetését követő naptól kell folyósítani. A választás napjának a szülő illetve biztosított által megjelölt napot kell tekinteni, feltéve, hogy a jogosultság feltételeivel már ettől a naptól rendelkezik.

A választott újabb ellátásnak a választás napjára visszamenőlegesen járó összegét a folyósító szerv csökkenti az újabb ellátásra való jogosultság kezdő napjától a korábban megállapított ellátás folyósításának megszüntetése napjáig kifizetett ellátás nettó összegével. A korábbi ellátás megszüntetése iránt is az érintett hatóságok intézkednek. Az új ellátást megállapító szerv értesíti a régi ellátás megszüntetésére vonatkozó kérelemről a korábbi ellátást folyósító szervet közölve azt a napot is, hogy az újonnan választott ellátásra mikortól jogosult a szülő, illetve a biztosított. Ennek alapján a korábbi ellátást folyósító szerv rendelkezik a megszüntetésről és a megszüntetésről, valamint a megszüntetés napja után folyósított, levonandó ellátás összegéről értesíti a másik hatóságot.

(dr. Futó Gábor cikke alapján)

2015-12-06
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben