Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 16 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Betegszabadság és táppénz különös esete

A munkavállaló 2022 decemberében határozatlan idejű munkaviszonyt létesített egy céggel, majd 2023. augusztus 7-én megbetegedett és azzal a nappal az orvos keresőképtelen állományba is vette. A keresőképtelenség kódja: „8”. A munkavállaló 2023. augusztus 27-én vált keresőképessé. Hogyan alakul a betegszabadság és táppénz, ha a munkavállaló nem részesül nyugellátásban?

Betegszabadság a munkavállaló részére

A munkavállaló részére jár betegszabadság, mivel az orvosi igazoláson a keresőképtelenség kódja: „8” .
Mivel a dolgozó 2022-ben létesítette munkaviszonyát, nem 2023. évközi belépő, így részére 15 munkanap betegszabadság jár. 2023. augusztus 7-e munkanap, tehát ezen a napon elkezdődik a betegszabadsága, aminek 15. munkanapja 2023. augusztus 25-e. A betegszabadság időtartamának utolsó munkanapja tehát 2023. augusztus 25-e.

A betegszabadság lejártát követően a munkavállaló jogosult-e táppénzre?

A táppénzre való jogosultság tekintetében azt kell vizsgálni, hogy a munkavállaló biztosítottnak minősül-e. Ez pedig attól függ, hogy kiegészítő tevékenységet folytatónak  minősül-e.

Mivel a munkavállaló nem részesül nyugellátásban, ezért nem minősül kiegészítő tevékenységet folytatónak, így a munkaviszonya alapján biztosított. Mint biztosított, a munkavállaló táppénzre való jogosultsága fennáll. A példa szerinti esetben vizsgálni kell, hogy a betegszabadság lejártát követő munkanapon továbbra is keresőképtelen-e . Ha nem, a táppénz a betegszabadság lejártának munkanapját követő naptári napokra nem jár.

Mely naptól meddig jár táppénz a munkavállaló részére? A munkavállaló 2023. augusztus 25-ét követően még 2023. augusztus 26-án is keresőképtelen, mégsem jár erre az időre táppénz részére, mert a 2023. augusztus 25-ét követő munkanapon, 2023. augusztus 28-án már keresőképes.

Megváltoztatná-e a helyzetet, ha a munkavállaló özvegyi nyugdíjban részesülne?

A betegszabadság tekintetében nincs jelentősége, hogy a munkavállaló részesül-e nyugellátásban, ezért a betegszabadság jár részére.
Ahogy említettük, táppénzre való jogosultság tekintetében azt kell vizsgálni, hogy a munkavállaló biztosítottnak minősül-e. Ez pedig attól függ, hogy kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül-e.
Amennyiben a munkavállaló özvegyi nyugdíjban részesülne, nem változtatna a helyzeten, attól is függetlenül, hogy a munkavállaló betöltötte-e a reá irányadó nyugdíjkorhatárt, vagy nem. Munkaviszonyra vonatkozóan ugyanis az özvegyi nyugdíjban részesülő személy nem minősülhet kiegészítő tevékenységet folytatónak.
Az özvegyi nyugdíjban részesülő munkavállaló részére tehát jár a betegszabadság 3. példa a) kérdés megoldása szerint, táppénzre jogosult a 3. példa b) pontja szerint, mégsem jár, mivel a betegszabadság lejártának munkanapját követő munkanapon már nem keresőképtelen.

Megváltoztatná-e a helyzetet, ha a munkavállaló nők 40 éves jogosultsági idejére tekintettel nyugellátásban részesülne?

A betegszabadság tekintetében nincs jelentősége, hogy a munkavállaló részesül-e nyugellátásban, ezért a betegszabadság jár részére.
A táppénzre való jogosultság tekintetében azt kell vizsgálni, hogy a munkavállaló biztosítottnak minősül-e.
Amennyiben a munkavállaló nők 40 éves jogosultsági idejére tekintettel nyugellátásban részesülne, az ellátás az öregségi nyugdíj egyik fajtája, függetlenül attól, hogy a munkavállaló betöltötte-e a reá irányadó nyugdíjkorhatárt. Az öregségi nyugdíj saját jogú nyugellátás, ezért a munkavállaló saját jogú nyugdíjban részesülőként kiegészítő tevékenységet folytatónak minősülne. Mint kiegészítő tevékenységet folytató, a munkavállaló nem lenne biztosított.

Józsáné Maczkó Gabriella (2024-03-12)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben