Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 61 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Gyed ügyintézés átalányadózóként

A kérdéssel érintett egyéni vállalkozó 2022. szeptember 1-től lett átalányadózó, jelenleg gyermeke születését várja. Az ilyenkor szokásos igénylések ügyintézés mellett be kell-e jelentenie a vállalkozás szüneteltetését?

A 2019. évi CXXII. törvény 40. § (4) bekezdése és a 2018. évi LII. törvény 9. § (1) bekezdése alapján, az egyéni vállalkozó nem köteles a minimális alapok szerint megfizetni a társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót arra az időtartamra, amely alatt például csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban részesül.

Mindezek alapján nem javasolnánk a vállalkozás szüneteltetését, hiszen maga a csecsemőgondozási díj, és a gyermekgondozási díj folyósítása mentesíti a vállalkozót a társadalombiztosítási járulék és a szociális hozzájárulási adó fizetése alól.

A csecsemőgondozási díj alatt nem folytathatja a vállalkozási tevékenységét, ha azonban a gyermekgondozási díj alatt folytatja a tevékenységét, akkor sem a minimális alapok szerint kell megfizetni a tb közterheket, hanem azok alapját – gyermekgondozási díj folyósításának időszakában – a tényleges jövedelme (azaz a felvett jövedelme) fogja képezni.

Ami a bejelentést illeti: az 58-as bevallásban jelezni kell, hogy vállalkozóként csecsemőgondozási díjban, illetve gyermekgondozási díjban részesül.

dr. Radics Zsuzsanna (2023-11-26)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben