Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 81 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Táppénz-számítás volt nappali tagozatos hallgató esetében

Mi lesz a táppénz alapja és mértéke egy olyan munkavállaló esetében, aki a középiskolai tanulmányait 2023 júniusban hagyta abba, majd 2023 szeptemberében állt munkaviszonyba? Még nem telt le a 180 nap a középiskolai tanulmányait követően. Csupán a nappali tagozatos tanulókra vonatkozik a kedvezmény szabály, vagy középiskolai és főiskolai tanulmányokat folytatókra is?

Az 1997. évi LXXXIII. törvény alapján, biztosításának a tartamára tekintet nélkül maximum egy évig jár a táppénz annak, aki tizennyolc éves kora előtt válik keresőképtelenné, vagy iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül biztosítottá válik, és keresőképtelenségéig megszakítás nélkül biztosított.

A kifizetőhelyi tájékoztató alapján „Iskolai tanulmányoknak kell tekinteni e szempontból az alap-, közép- és felsőoktatási intézmények nappali tagozatán folytatott tanulmányokat arra való tekintet nélkül, hogy mennyi ideig folytatta, befejezte-e vagy abbahagyta a biztosított a tanulmányait.”

A volt, nappali tagozatos tanulók esetében tehát 2 feltételnek kell fennállnia ahhoz, hogy táppénzre, biztosítás tartamára tekintet nélkül maximum egy évig legyenek jogosultak.

Az egyik, hogy az iskolai tanulmányaik megszűnését követő 180 napon belül biztosítottá váljanak, és keresőképtelenség végéig megszakítás nélkül legyenek biztosítottak. Ez a feltétel csak az elsőként leírt esetben áll fenn, amikor a tanuló szeptemberben kezdte meg a munkaviszonyát.

Ha tanulók, akiknek a munkaviszonya 2023. szeptemberében kezdődött, 2023. októberében keresőképtelenek lesznek, és keresőképtelenségük kapcsán októberben táppénzben részesülnének, akkor az alábbi szabályt kell esetükben alkalmazni a táppénz alapjára:

„Ha a biztosított a táppénzre való jogosultság első napját megelőzően nem rendelkezik 180 napnyi – a 48/A. § (2) bekezdése szerinti – folyamatos biztosítási jogviszonnyal, a táppénz naptári napi alapját a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani kivéve, ha a tényleges vagy a szerződés szerinti jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz naptári napi alapja a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem.”

Tekintettel arra, hogy a volt tanulók biztosítási ideje nem éri el a 730 napot, így 50 százalékos lesz a táppénz mértéke.

dr. Radics Zsuzsanna (2023-11-06)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben