Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 57 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Ebben változnak a nyugdíjelőleg szabályai 2024-re

A 2024-es költségvetés megalapozásáról szóló törvény a nyugdíjtörvényt is több vonatkozásban módosítja. Ezen módosítások közül a 2024. január 1-jével hatályba lépő, nyugdíjelőlegre vonatkozó előírások változásait mutatjuk be.

A Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2023. évi LIII. törvény több ponton módosítja a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) rendelkezéseit is. A változások ezúttal is érintik a nyugdíjelőleg szabályait is.

Mikor van szükség nyugdíjelőleg megállapítására?

Minden év elején a január 1-je és az év márciusában megjelenő valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetében nyugdíjelőleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok közzétételéig.

Más esetben is, ettől az időszaktól függetlenül is, szükség lehet nyugdíjelőleg megállapítására, mivel a nyugdíjigény elbírálása iránti eljárás, amelynek során a nyugdíjjogosultság elismerése és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik, sokszor nem egyszerű és nem rövid folyamat.

Ennek számos oka lehet, de leggyakrabban talán az, hogy a nyugdíj összegének kiszámításához alapul szolgáló jövedelmek, keresetek összegyűjtése során egy régebbi időszakra vonatkozó munkabér beszerzése nehézségekbe ütközhet, például az akkori munkáltató megszűnése miatt. (A nyugdíj összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíjmegállapítás napjáig elért keresetekből kell meghatározni.)

Mindkét fenti esetben, ha a nyugdíjjogosultság megállapítható, nyugdíjelőleg folyósítására kerül sor.

Ami 2024-re sem változik

A Tny. 73. §-a szerint, ha a nyugellátásra való jogosultság fennáll, a nyugellátás összege azonban a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya, illetve adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított harminc napon belül nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére előleget kell megállapítani és folyósítani. A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani.

Ami változik 2024-ben

A nyugdíjelőleget 2024. januártól már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani.

Ez a változás a nyugdíjelőleg szerepét, rendeltetését azonban nem fogja befolyásolni, az az eljárás jogi természetét érinti.

Ami szintén nem fog változni 2024-ben

A nyugdíjjogosultság megállapításáról szóló hatósági döntés

Az egyik ilyen nagyon lényeges mozzanat az „egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság nyugdíjasként” információ továbbítása az egészségbiztosítási feladatokat ellátó igazgatási szerv felé.

A másik fontos intézkedés az Ellátottak utazási utalványának megküldése a nyugdíjigénylő, most már nyugdíjjogosult részére.

Az Ellátottak utazási utalványa alapján a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) kormányrendelet szerint évi

Két 50 százalékos kedvezmény összevonásával a 90 százalékosnál magasabb kedvezmény is igénybe vehető.
Mivel az utalványt a nyugdíjelőleg megállapításáról szóló döntés kiadásával együtt megküldik az érintett jogosult számára, a helyi kedvezményes közlekedési bérlet is kiváltható ettől az időponttól.

A nyugdíjelőleg megállapításáról szóló döntés szerint megkezdődik a nyugdíjelőleg folyósítása is, és a folyósítási törzsszámot is kiadják. A folyósítási törzsszám rendkívül fontos azonosító a nyugdíj szempontjából.

Új lehetőség a hosszabb ügyintézési idejű nyugdíjak esetén 2024-től

A Tny. 73. § 2024. január 1-jétől hatályba lépő (3) bekezdése új lehetőséget jelent a nyugdíjigénylők számára a hosszabb ügyintézési időt igénylő nyugdíjügyeknél. Az új rendelkezés szerint, ha a nyugellátás iránti igényt az eljárás megindításától számított négy hónap alatt nem bírálják el, az időközben beszerzett adatokra hivatkozva az igénylő kérheti a nyugdíjelőleg összegének módosítását. A módosítás iránti kérelem az esetek túlnyomó részében természetesen a magasabb összegű nyugdíjelőleg megállapítására fog irányulni annak érdekében, hogy a végleges összeg megállapításáig is több lehessen az előleg összege, de ritkább esetben ennek a fordítottja is előfordulhat.

A nyugdíj végleges összegének megállapításakor ugyanis a nyugellátás összegébe a folyósított előleg összegét be kell számítani, így a korábbi adatok alapján megállapított előlegösszeg a további adatok alapján kevesebb lehet, ami az előleg módosításakor a későbbi különbözet nagyságrendjét javíthatja.

A nyugdíj végleges összegét tartalmazó határozat

Amint valamennyi adat rendelkezésre áll a nyugdíj összegének végleges kiszámításához, haladéktalanul sor kerül az erről szóló határozat kiadására.

Azokban az ügyekben, amelyek a tárgyévi valorizációs szorzószámok megjelenésére várnak, vagyis azokban, amelyekben az öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet a tárgyévi nyugdíj megállapításához tartozó valorizációs szorzószámok hatálybalépését megelőzően nyújtották be, az ügyintézési határidő tárgyév április 15-én jár le, tehát eddig az időpontig a végleges nyugdíj-megállapítás megtörténik.

Molnárné Dr. Balogh Márta (2023-10-02)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben