Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 193 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Állattenyésztő őstermelő járulékfizetése

Állattartással foglalkozó őstermelő múlt évben váltotta ki az őstermelői igazolványát. Tevékenységét (tyúktartás, előnevelt csirke értékesítése) viszont nem tudta elkezdeni a szükséges engedélyek hiánya miatt, mindez csak idén júliustól vált lehetővé. Kérdés, hogy a megelőző időre kell-e járulékot fizetni akkor is, ha nem keletkezett számla és így jövedelem sem származott belőle. Vagy csak tb-járulékot kell fizetni?

A családi gazdaságokról szóló  2020. évi CXXIII. törvény alapján mezőgazdasági őstermelőként őstermelői tevékenység nyilvántartásba vételt követően végezhető.

Fontos, hogy a gazdálkodót őstermelőként nyilvántartásba vették. Ez azért lényeges, mert ebben az esetben társadalombiztosítási szempontból is őstermelőnek minősül.

Ebből következően biztosítási kötelezettsége a mezőgazdasági őstermelő nyilvántartásba vétele napjától a nyilvántartásból való törlés napjáig fennáll (azzal, hogy 2022. évben volt kezdő mezőgazdasági őstermelő), kivéve, ha egyéb jogcímen biztosított volt, például munkaviszonyban is állt.

Jelen esetben azonban nem volt más, biztosítással járó jogviszony, amit figyelembe lehetne venni. Ezért 2022-ben a tevékenységüket kezdő őstermelőkre irányadó szabályokat kell alkalmazni, akkor is, ha nem volt bevétele e minőségében.

Azaz: 2022-ben az abban az évben érvényes minimálbér 92 százalékának megfelelő összeg után kell 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot fizetnie (ez havi 200 ezer forint járulékalapot jelent).

Viszont, az éves minimálbér felét az adóévben (jelen esetben:2022-ben) nem haladta meg az  őstermelői tevékenységéből származó bevétele, szociális hozzájárulási adót nem kell fizetnie, függetlenül attól, hogy TB-járulék fizetésére kötelezett.

Amennyiben nem történt meg a nyilvántartásba vétel…

Abban az esetben, ha a NÉBIH említett engedélyének hiányában a gazdálkodót nyilvántartásba sem vették, mint őstermelőt, akkor az előzőeket a 2023. év májusától (ez esetben ebben az évben kezdő őstermelő), a 2023-ban érvényes minimálbér (232 ezer forint/hó) figyelembevételével kell alkalmaznia. Ekkor viszont 2022-ben és 2023. január-április hónapokban nem volt biztosítással járó jogviszonya, ezért egészségügyi szolgáltatási járulékot kell(ett volna) fizetnie. Ez 2022-ben havi 8 400 Ft, 2023-ban havi 9 600 Ft.
Ezt – a 2020. július 1-jétől érvényes rendszer szerint – a NAV automatikusan írja elő, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatszolgáltatása alapján és erről tájékoztatást küld a járulékfizetésre kötelezettnek.
Ha e kötelezettsége felmerült, akkor azt fő szabály szerint nem kell(ett) bejelentenie a NAV-hoz. Ha a NAV a járulékfizetést bármely okból nem írta elő (például, ha külföldről tért haza, vagy ha korábbi foglalkoztatója nem jelentette be a biztosítási jogviszony végét), akkor a T1011U jelű adatlapon jelentkezhet be az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés hatálya alá.
A nyomtatvány a NAV honlapján az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK), vagy az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) erre szolgáló menüpontjában található.

Vonatkozó jogszabályhelyek:

2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 4. § 10. és 16. pont, 14.§ (1) bekezdése, 41. §, 43. §;
2018. évi LII. törvény (Szocho tv.) 7. §;
1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról (Szja tv.) 3. § 18. pont;  
2020. évi CXXIII. törvény a családi gazdaságokról

Sinka Júlia (2023-09-17)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben