Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 192 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2023-12-04 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: A szocho adókedvezmények változásai 2024-től

« Vissza

Szakmai gyakorlatos diákok után járó szochó kedvezmény

A kérdéssel érintett céghez forgácsoló tanulók érkeznek nyári szakmai gyakorlatra augusztus hónapra. A szakképzési munkaszerződések elkészültek és megállapodtak az egyéb juttatásokról is. A számukra kifizetett juttatás adó- és szochó mentes lesz. A járulékot vonják majd tőlük a 100-168 ezer ft. között megállapított juttatásukból. Hogyan kell megállapítani a szociális hozzájárulási adó kedvezményt?

A kérdéssel érintett esetben a szochót csökkenti

fenntartott

arányosított önköltsége alapján az egy munkanapra vetített mérték és a tárgyhónap munkanapjai számának szorzataként számított összege.
(A munkanapokba nem számít bele a szakképző intézményben, illetve a szakiskolában teljesített oktatási nap és az olyan munkanap, amire a tanuló, illetve a képzésben részt vevő munkabérre nem jogosult. Ezekre a munkanapokra tehát kedvezmény nem számolható el.)

Az önköltség és az alapnormatíva mértéke Magyarország 2023. évi központi költségvetésről szóló törvény alapján személyenként  az önköltség összege évi 1 200 000 forint,  a figyelembe vehető alapnormatíva összege pedig évi 650 000 forint.

Az önköltség szakmánként alkalmazandó és az alapnormatíva képzési területenként alkalmazandó súlyszorzóját a Kormány rendeletben – jelen esetben a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet (vhr.) 332/A-332/B. § határozza meg.

 A szakmaszorzó a gépészeti ágazatba tartozó szakmáknál:

Az évfolyami szorzó, ha a szakirányú oktatás képzési ideje legfeljebb 3 év:

A szakirányú oktatás arányosított önköltségének adott évfolyamra meghatározott összege az önköltségnek a szakmánként alkalmazandó súlyszorzó szorzataként számított mértéke (arányosított önköltség = 1.200.000 Ft x súlyszorzó).

A szakmánként alkalmazandó súlyszorzót a szakmaszorzó és az évfolyami szorzó szorzataként kell meghatározni (súlyszorzó = szakmaszorzó x évfolyami szorzó).

Megjegyzendő, hogy átmeneti rendelkezés alapján továbbra is érvényesíthető a kedvezmény a régi Szkt. (a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény) szerinti tanulószerződéssel gyakorlati képzésben részt vevő tanuló után.
Ez esetben

kell érteni. Az alkalmazandó súlyszorzót változatlanul a Vhr. 4/A. melléklete tartalmazza.

Sinka Júlia (2023-07-19)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben