Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

« Vissza

Az alkalmi munka sajátos járulékszabályai

A nyár nemcsak a pihenés, hanem az idénymunka és alkalmi munka, vagyis az egyszerűsített foglalkoztatás időszaka is. Az ilyen jellegű különleges munkaviszony alapján a munkavállaló nem lesz biztosított, még ha jogosult is baleseti egészségügyi szolgáltatásra, nyugellátásra, valamint álláskeresési ellátásra.

Nem biztosított lesz, hanem az egészségbiztosítás baleseti egészségügyi szolgáltatására szerez jogosultságot az a munkavállaló, aki az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (Efo tv.) szerinti mezőgazdasági-, turisztikai idénymunkát, vagy alkalmi munkát egyszerűsített foglalkoztatás keretében végez.

Az Efo. tv. hatálya alá tartozó személy nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot:

Mezőgazdasági idénymunka

a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés, továbbá a termelő, termelői csoport, termelői szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása − a tovább feldolgozás kivételével − feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

Turisztikai idénymunka

a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot. Kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységnek számít az idegenvezetői tevékenység, a lovas szolgáltató tevékenység, a szálláshely-szolgáltatási tevékenység, a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenység, valamint az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység.

Idénymunka

az Mt. 90. § c) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő munka. Mezőgazdasági idénymunka esetén az év adott időszakához vagy időpontjához kötődőnek kell tekinteni az olyan munkavégzést is, amely az előállított növény vagy állat biológiai sajátossága miatt végezhető el kizárólag abban az időszakban vagy időpontban.

Alkalmi munka

a munkáltató és a munkavállaló között
a) összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, és
b) egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, és
c) egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony.

Milyen közteher fizetési kötelezettség keletkezik a foglalkoztatás okán?

mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén:
2022.06.30-ig 500 Ft / fő / nap
2022.07.01-től 2022.12.31-ig 1.000 Ft / fő / nap
2023.01.01-től 1.200 Ft / fő / nap

alkalmi munkavállaló esetén:
2022.06.30-ig 1.000 Ft / fő / nap
2022.07.01-től 2022.12.31-ig 2.000 Ft / fő / nap
2023.01.01-től 2.300 Ft / fő / nap

filmipari statiszta esetében:
2022.06.30-ig 4.000 Ft / fő / nap
2022.07.01-től 2022.12.31-ig 6.000 Ft / fő / nap
2023.01.01-től 7.000 Ft / fő / nap
 

Adópraxis (2023-07-10)

Magyarországon 2024. január 1-jétől életbe lépett az új adó- és társadalombiztosítási szabályozás, amely jelentős hatással lehet a társadalombiztosítási rendszer különböző területeire. Az intézkedések érintik a kiegészítő tevékenységeket, az átlagkeresetek számítását, az adózási szabályokat, valamint egyéb területeket.

Egyszerűsített foglalkoztatás-közteher: Az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő közteher mostantól a szociális hozzájárulási adó alapjának minősül, és a Szocho tv. mentességek és kedvezmények nem alkalmazhatók rá.

Háztartási munka: 2024. január 1-jétől a háztartási munka nyilvántartásba vételének regisztrációs díj fizetési kötelezettsége megszűnik, de a foglalkoztató bejelentési kötelezettsége változatlan marad.

Biztosítási jogviszony: A biztosítás nem terjed ki bizonyos külföldi munkáltatók által foglalkoztatott biztosítottakra.

Ezen friss szabályok mélyreható változásokat idéznek elő a magyar adó- és társadalombiztosítási rendszerben, így kiemelten fontos, hogy az érintettek figyelemmel kísérjék ezeket. A jogszabály szövegének részletes tanulmányozása és szakértői tanácsadás igénybevétele ajánlott a teljes körű információkért és részletekért.

Rendelkezésére bocsátjuk a Menedzser Praxis ingyenes Adó és Tb Különszámát, amit már több mint 10 ezren tölthettek le. Ne maradjon le Ön sem! Olvassa el a kiadványt most, és legyen az elsők között, akik a legfrissebb információkat kapják az adó- és társadalombiztosítási változásokról.

Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben