Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 387 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Gyed alapja

A kérdés úgy merült fel, hogy a gyed és a csed figyelembe vehető jövedelem alapjába beleszámít-e, ha a 36 órát elérő főállás mellett egyéni vállalkozói jövedelemmel is rendelkezik az igénylő?

A csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj összegének kiszámításakor abban a jogviszonyban szerzett jövedelmet veszik alapul, amelyben a biztosított a gyermek születésekor áll. Jelen esetben két ilyen jogviszony van, a munkaviszony és az egyéni vállalkozói jogviszony. 

Mindegyik jogviszonyban külön-külön kerülhet megállapításra a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj. Azaz az egyéni vállalkozói jövedelmet a munkaviszonynál nem lehet figyelembe venni.

Mindezek alapján, mindegyik jogviszonyban lehet külön-külön igényelni a csed-et és gyed-et, ha az alábbi előfeltételeknek – mindegyik jogviszonyban – megfelel az igénylő.
Csecsemőgondozási díjra akkor jogosult a biztosított munkavállaló és egyéni vállalkozó, ha a gyermeke születését megelőző 2 éven belül 365 napon át biztosított volt (külön nézik ezt a feltételt mind a munkaviszonyban, mind az egyéni vállalkozói jogviszonyban), és gyermeke

Gyermekgondozási díjra akkor jogosult a biztosított munkavállaló, illetve egyéni vállalkozó,

dr. Radics Zsuzsanna (2023-03-07)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben