Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 430 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Kifizetőhely feladata nem jogosult kismama foglalkoztatott esetén

Munkaszerződéssel foglalkoztatott szakképzős tanuló (születési idő: 2006. szeptember 22.) biztosítása 2022. szeptember 01-től indult, előtte nem volt biztosított. Az intézmény, ahol dolgozik tb-kifizetőhely, amikor a foglalkoztatott várandós lett, 9-es kóddal táppénzt folyósítottak neki. Gyermeke születésének időpontja 2022. december 02. Mire jogosult a biztosított, illetve a kifizetőhelynek mi a teendője ilyen esetben?

Csecsemőgondozási díjra (rövidítve: csed-re) jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző 2 éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke, és

A csecsemőgondozási díjra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani többek között közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot.
Tekintettel arra, hogy a biztosítási jogviszony 2022. szeptember 1-jétől áll fenn, így a fenti 180 nappal együtt sem rendelkezik jelenleg a tanuló a csed-hez szükséges minimum 365 nap biztosítási idővel. Amennyiben a tanuló benyújtotta a csed igényét, akkor a kifizetőhelynek jelenleg elutasító határozatot kell hoznia, mert az ellátáshoz szükséges minimum jogosultsági idő nem áll fenn.

A tanuló jelenleg családi pótlékra, gyermekgondozást segítő ellátásra, anyasági támogatásra jogosult, amelyek családtámogatási ellátások, amelyeket családtámogatási ügyekben eljáró kormányhivatalnál lehet megigényelni.

Megjegyzés: Hivatásosok – pl. katonák – esetén jár csak el kifizetőhely családtámogatási ügyekben is. Az érintett nem tartozik ebbe a körbe.

Meg kell említeni, hogy a tanuló a későbbiekben – a gyermek születését követő 168. napot követően – jogosult lehet gyermekgondozási díjra, amelyet már a foglalkoztatónak kell megállapítani.

dr. Radics Zsuzsanna (2023-01-22)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben