Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 428 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Munkahelyváltás gyed alatt

Egy felszámolásra kerülő cégben dolgozó, gyeden lévő kismama a cégcsoport másik cégébe lenne átjelentve. A dolgozó ismét babát vár, májusra várja születését. Milyen ellátásra lesz jogosult a kismama és mi alapján kap pénzbeli ellátást?

A kérdésben leírt esetben a dolgozó továbbra is biztosítási jogviszonyban fog állni gyermeke születésekor. A munkavállalónak az általános szabályok és 217/1997. kormányrendelet 28. § (5) bekezdése alapján a kedvezményszabály [1997. évi LXXXIII. törvény 42. § (4a) és 42/D (5) bekezdései] alapján kerül megállapításra a csecsemőgondozási díj, és a gyermekgondozási díj. 
 

Csecsemőgondozási díjra akkor jogosult a biztosított egyéni vállalkozó, ha a gyermeke születését megelőző 2 éven belül 365 napon át biztosított volt, és gyermeke – a biztosítási jogviszonyának időtartama alatt születik meg vagy – a biztosítás jogviszonyának megszűnését követő 42 napon belül születik, vagy – a biztosítási jogviszonyának megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt születik meg vagy – baleseti táppénz folyósításának megszűnését követő 28 napon belül születik meg. 
A csecsemőgondozási díjra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj – kivéve a hallgató (diplomás) gyermekgondozási díj – folyósításának az idejét. A csecsemőgondozási díj – szemben a gyermekgondozási díjjal, és a táppénzzel - olyan ellátás, amelynek nincs felső határa. Összege a naptári napi alap/naptári napi jövedelem 100%-a. 

Gyermekgondozási díjra akkor jogosult a biztosított egyéni vállalkozó, – ha biztosítási jogviszonya a gyermek születésekor fennáll, és a gyermek születését megelőző 2 éven belül 365 napon át biztosított volt, továbbá a gyermeket saját háztartásában neveli; vagy – ha részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, továbbá és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli. A gyermekgondozási díj felső határos ellátás. 

Összege a naptári napi alap 70%-a, amely havonta nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-át, amely 2023-ban havi 324 800 forint. Továbbá jogosult lesz a munkavállaló az alábbi családtámogatási ellátásokra, amelyek a biztosítási jogviszonytól független ellátások /anyasági támogatás, családi pótlék (azaz nevelési ellátás és iskoláztatási támogatás).

dr. Radics Zsuzsanna (2023-01-17)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben