Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 485 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Vállalkozás GYED mellett

Gyeden lévő anyuka, akinek korábbi munkahelyén már lejárt a munkaviszonya, keresőtevékenységgel kívánja kiegészíteni a gyed-jövedelmét. Milyen lehetőségei vannak, amennyiben a kiszemelt cég számla ellenében fizetne a ledolgozott órák után?

A gyeden lévő anyuka havi 100 ezer Ft körüli jövedelemmel számol. A munkavállalási szándékával függ össze, hogy az állami otthonfelújítási támogatás iránti kérelmét elutasították, mondván, hogy: a jogviszony megszűnését követően kerül folyósításra a gyed. Ebben az esetben ugyanis a biztosítási jogviszony nem minősül a Tbj. 6. §-a szerint biztosítottnak, így erre a támogatásra a gyeden lévő nem jogosult. Hogyan válhat jogosulttá a támogatásra?
 
A kérdésében szerepel, hogy számlát adna gyed alatti keresőtevékenység kapcsán, így feltételezzük, hogy vállalkozóként folytatná a keresőtevékenységet.

A gyed folyósításának a tartama alatt a vállalkozót nem terheli a havi minimális szociális hozzájárulás adó- és társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség (azaz nem kell a minimális tb alap szerint fizetni a tb közterheket).

Minimális tb alap: 18,5% társadalombiztosítási járulék alapja havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum, és 13% szociális hozzájárulási adót legalább a minimálbér/garantált bérminimum 112,5 százaléka alapján fizeti meg. 
Tehát a társadalombiztosítási járulék és a szociális hozzájárulási adó alapja a tényleges (szja köteles) jövedelem. Azaz, a gyed-en lévő vállalkozónak novemberben például az szja köteles jövedelme 100 000 forint, akkor 100 000 forint lesz az alapja a szociális hozzájárulás adónak és társadalombiztosítási járuléknak.

Az otthonfelújítási támogatás egyik feltétele, hogy az egyik igénylő

Ha a gyeden lévő anyuka vállalkozóként fog tevékenykedni, akkor a fenti első feltétel teljesül, azaz biztosított lesz. Tekintettel arra, hogy passzív jogon kap gyedet, így a második feltétel valószínűleg nem áll fenn, azaz legalább 1 éve – egybefüggően legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan nem minősül biztosítottnak. Erre hivatkozva a kérelme elutasításra kerülhet.

Megjegyzendő továbbá, hogy a lakásfelújítási támogatás nemsokára le fog járni, hiszen az a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

dr. Radics Zsuzsanna (2022-11-22)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben