Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 534 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Szülés után lejáró munkaszerződés

Határozott idejű munkaszerződéssel alkalmazott munkavállalónak a szülést követően pár napon belül lejár a szerződése. A munkáltató nem tb-kifizetőhely. Hogyan érinti ez a szülés utáni juttatásait (összegben, eljárásban): a csedet, a gyedet és a gyest?

Csecsemőgondozási díjra az a munkavállaló (elsősorban az anya) jogosult, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke

A kérdésben leírt esetben a gyermek születésekor még fennáll a munkaviszony, így ha az édesanya rendelkezik a fenti minimum 365 nap biztosítási idővel, akkor jogosult a csed-re. A csed összegét az általános szabályok szerint kell megállapítani.

 
letölthető munkaszerződés-minták

 

Gyermekgondozási díjra jogosult a munkavállaló

A kérdésben leírt esetben a határozott idejű munkaviszony a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt szűnt meg, így ha a gyedet igénylő édesanya a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, valamint a gyermekét saját háztartásában neveli, akkor jogosult a gyedre. A gyed összegét az általános szabályok szerint kell megállapítani.
A gyes családtámogatási ellátás, amely független a munkaviszonytól, így a határozott idejű munkaviszony megszűnése ezt az ellátást nem befolyásolja. 

dr. Radics Zsuzsanna (2022-10-11)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben