Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 376 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Rehabilitációs járadék melletti egyéni vállalkozó

A rehabilitációs járadék (2009-ben megállapított) mellett egyéni vállalkozást indító magánszemély vállalkozhat-e kiegészítő tevékenységűként, vagy mindenképp meg kell fizetnie a minimálbér/garantált bérminimum utáni járulékokat? Ha igen, igénybe vehet személyi és szocho kedvezményt?

Kiegészítő tevékenységű vállalkozó az, aki a vállalkozást saját jogú nyugdíjas személyként, vagy özvegyi nyugdíjban részesülő személyként, aki a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte folytatja.

A rehabilitációs járadék nem tartozik a fenti ellátások egyikébe sem, mindezek alapján a rehabilitációs járadékban részesülő nem minősül kiegészítő tevékenységet folytatónak.

Ha rehabilitációs járadékban részesülő egyéni vállalkozóként dolgozik, akkor legalább a minimális alapokból (minimálbérből/garantált bérminimumból) meg kell fizetnie a tb közterheket.

Kedvezmények:    
A súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját [Szja tv. 29. §] személyi kedvezménnyel csökkenti. A kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve. Súlyosan fogyatékos magánszemély az, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.
Amennyiben jogosult rá, akkor a megváltozott munkaképességű személyek kedvezményét érvényesítheti a szociális hozzájárulási adónál. Szociális hozzájárulási adóból a minimálbér kétszereséig jogosult kedvezményre az a vállalkozó, akinek

dr. Radics Zsuzsanna (2022-08-15)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben