Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 634 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Növekednek az egyszerűsített foglalkoztatás közterhei

Az extraprofit adócsomag néven megismert jogszbályváltozások között szerepelnek az egyszerűsített foglalkoztatás új szabályai is. A vonatkozó kormányrendelet címét olvasva megfordulhat a fejünkben, hogy a rendelkezés összefüggésben van az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos közterhek emelkedésével. Sajnos nem tévedünk.

A 2022. június 30. után keletkezett, Efo tv. szerinti foglalkoztatási jogviszonyok esetében magasabb közterhet kell megfizetni, mint korábban. 

A közteher mértéke 2022. július 1-től már nem fix összegű, hanem a mindenkori minimálbérhez igazodik, ami azt is jelenti, hogy a változás – feltételezhetően – nem átmeneti, hanem hosszabb távra szól. 

2022. július 1-jén lépett hatályba az extraprofit adókról szóló 197/2022.(VI.14.) Korm. rendelet, amelynek 6. alcíme az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Efo tv.) szabályaitól való eltérésről rendelkezik.

A 197/2022. Korm. rendelet 10. §-a értelmében tehát az Efo tv. 8. § (2) bekezdésétől eltérően az egyszerűsített foglalkoztatásban foglalkoztatott munkavállaló esetében a munkáltató által fizetendő közteher mértéke

Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – továbbra is legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár. 
Jó hír viszont a filmipari statiszták számára, hogy alkalmi munkából származó napi nettó jövedelmük maximuma jelentősen megemelkedett. Az Efo tv. 4. § (2) bekezdésében meghatározott napi 18 000 forint helyett ugyanis 2022. július 1-től a hónap első napján érvényes minimálbér 12 százalékának megfelelő összeget kaphatnak, amely 2022-ben napi 24 000 forint. A továbbiakban a számított összeget ez esetben is mindig száz forintra kerekítve kell majd meghatározni.

A közterhek növekedésével természetesen az egyszerűsített foglalkoztatás keretében munkát végzők nyugellátásának számítási alapja is emelkedik. Az Efo tv. 10. § (2) bekezdésétől eltérően a nyugellátás számítási alapja

Horváth-Farkas Zsuzsa (2022-07-03)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben