Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 685 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Táppénz kód jelentősége

Egy munkáltatónak komoly költségkülönbözetet jelenthet, ha a covid-pozitív munkavállalóját a háziorvos nem 7-es kóddal írja ki táppénzre. Megkérhető-e erre a háziorvos külön, a munkavállaló részéről?

Az esetben szereplő alkalmazott munkáltatójának jelezte, hogy nem jól érezte magát, otthon marad. Ezt követően tesztelte magát covidra vírusra, a teszt eredménye pozitív lett. Mindezt jelezte a háziorvosnak, aki 1 hét karantént rendelt el számára. 1 hét után telefonon kell majd hívnia a rendelőt. 
A munkáltató kérte a munkavállalót, hogy a háziorvost kérje meg, hogy 7-es kódot írjon a táppénzes papírra, ne 8-ast. Ennek azért van jelentősége, mert a 7-es kód járványügyi elkülönítés, az állam téríti a távollét idejére eső díjat, míg a 8-as kód betegszabadságnak minősül és a cég fizeti teljes egészében. Ez 1 hét távollét esetén is (több is lehet) több tízezer forint költséget jelent. A háziorvos jogszerűen jár-e el? Milyen lehetősége van a cégnek tenni ez ellen?

Az ezzel kapcsolatos jogszabály szerint a háziorvos a hatóság értesítését követően 7-es kóddal tölti ki a táppénzes papírt. Ezek szerint, ha a háziorvos nem rendel el covid teszt vizsgálatot, amely alapján hatósági dokumentumot állítanak ki az eredményről, akkor így jártunk? Valójában lehetséges, hogy a háziorvos ezen apró döntésén múlik, hogy sok tízezer Ft-ot a cég fizet vagy sem? Ez megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor is, ha tartalmában nem felel meg? Hiszen a dolgozó karanténban van, nem döntheti el, hogy 3 nap után jobban van, esetleg negatív lesz a saját maga által elvégezett teszt és úgy dönt, hogy jön dolgozni. A 8-as kóddal megtehetné.

Szakértői tapasztalatunk szerint nem egységes az eljárás a Covid kapcsán fennálló keresőképtelenség igazolása esetén. A járvány kezdetén még hoztak hatósági döntést a karanténról, erre építve a háziorvos 7-es kóddal rendelte el a keresőképtelenséget. Ismereteink szerint ilyen hatósági döntések már nem kerülnek meghozatalra, így nem egységes az eljárás a keresőképtelenség megállapításánál, pontosabban a keresőképtelenségi kódok alkalmazásánál.

Orvosszakmai kérdés, hogy az orvos milyen keresőképtelenségi kódot alkalmaz. 

Erre tekintettel, ha feltételezhető, hogy az orvos nem megfelelően járt el, akkor az orvos rendelésének székhelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási szervét (ezen belül pl. a fővárosban és Pest megyében az Egészségbiztosítási Főosztályt, míg pl. Szegeden Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályt) javasoljuk megkeresni az orvosszakmai kérdést érintő panasszal.

dr. Radics Zsuzsanna (2022-05-10)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben