Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 534 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

ÖCSG tagok szociális hozzájárulási adója

Öcsg tagok költségelszámolás alapján állapítják meg a jövedelmüket kb. 24 millió Ft /fő. A 2021. évben mennyi szociális hozzájárulási adót kell fizetni és kinek kell előleget bevallani: a biztosított és a nyugdijas vagy kiskorú gyerek után?

2021-től a biztosított – ideértve a kezdő őstermelőt is – őstermelő a minimálbér havi összegének 92%-a alapján fizeti meg a 18,5%-os mértékű társadalombiztosítási járulékot. Ha 2020-ban az őstermelőnek a támogatások nélkül számított bevétele a 8 millió forintot nem haladta meg, akkor a 2021. évben, a 2020. évi támogatások nélkül számított bevétele 15%-a után fizeti meg a 18,5%-os mértékű társadalombiztosítási járulékot. Lehetőség van továbbra is magasabb járulékalapot választani a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében. Ebben az esetben az őstermelőnek a választott magasabb járulékalap után kell a 18,5%-os mértékű társadalombiztosítási járulékot megfizetnie.

Nyugdíjas ÖCSG tag

Nem biztosított a saját jogú nyugdíjasnak minősülő őstermelő, és az özvegyi nyugdíjban részesülő őstermelő, aki betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. A nem biztosított őstermelőt járulékfizetési kötelezettség nem terheli. Ebben az esetben a szociális hozzájárulási adó alapja a tárgyévi összevont adóalapba tartozó őstermelői tevékenységből származó jövedelem. Nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni, ha a tételes költségelszámolást alkalmazó őstermelőnek a támogatások nélküli bevétele nem éri el a minimálbér éves összegének a felét, vagy ha átalányadózóként a támogatások nélküli bevétel nem éri el az éves minimálbér ötszörösét.
 

Kapcsolódó
ocsg-tagsag

Miért előnyös, ha az ÖCSG tag átalányadózó?

Az őstermelői tevékenység biztosítási jogviszonyt jelent, de ez nem jelenti automatikusan a járulékfizetés alóli mentességet. Amennyiben az ÖCSG tag átalányadózónak minősül, adójogi értelemben egy rendkívül kedvező állapot. Azonban a járulékfizetési kötelezettség fennáll, de ebben a tekintetben létezik az ún. mentesítő szabály is.

Kiskorú ÖCSG tag

A családi gazdaság minden tagja őstermelőnek minősül. Az őstermelőre a Tbj. szerint terjed ki a biztosítási kötelezettség. A biztosított mezőgazdasági őstermelőt terhelő társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót saját maga állapítja meg, vallja be és fizeti meg. A járulékfizetési kötelezettség függ az alkalmazott adózási módtól, a bevétel összegétől, illetve magasabb járulékalap is választható.

Kovács-Kneitner Lea (2022-05-03)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben