Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 385 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Társas vállalkozó járulékfizetése

Milyen járulékot kell fizetnie a társaság tagjának, ha nincs személyes közreműködés, és az ügyvezetést munkaviszonyban látja el, részmunkaidőben?

Munkaviszonyban legalább a minimálbér 30 százalékából (minimális alap) kell megfizetni a 18,5%-os mértékű társadalombiztosítási járulékot akkor is, ha részmunkaidős foglalkoztatás kapcsán ennél alacsonyabb a munkabér. Igaz ez akkor is, ha a társaság tagja munkaviszonyban, részmunkaidőben látja el az ügyvezetést. (Ez ugyanis nem társas vállalkozói jogviszony, hanem munkaviszony.)

Ha részmunkaidős foglalkoztatásnál a munkabér nem éri el a minimálbér 30 százalékát (ami idén havi bruttó 60 000 forint), akkor ez esetben a tényleges bér és a minimális alap közötti különbözet után a társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség a munkáltatót terheli, de a társadalombiztosítási ellátások (pl. táppénz, csed, gyed) számítási szabályainak alkalmazása során úgy kell tekinteni ezt a munkáltatói befizetést, mintha azt a biztosított személy teljesítette volna.

Arányosítani kell a fenti minimális alapot, ha

Továbbá nem kell alkalmazni a fenti minimális alap szabályát, ha a munkavállaló

dr. Radics Zsuzsanna (2022-04-11)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben