Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 653 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Nyugdíjasok: keresőképtelenség táppénz nélkül?

2020. július 1-jétől az öregségi nyugellátásban részesülők dolgozhatnak ugyan bármelyik biztosítási jogviszonyban, akkor sem lesznek biztosítottak. Ha nem minősülnek biztosítottnak, akkor keresőképtelenségük esetén táppénzt sem kaphatnak. Akkor mégis miért fontos, hogy annak a nyugdíjas személynek, aki dolgozik, megállapítsa és igazolja az orvos a keresőképtelenségét?

A társadalombiztosítás szabályai alapján az öregségi nyugdíj saját jogú nyugellátás. Az öregségi nyugdíjasok két típusát különítjük el. Az egyikbe a 40 éves jogosultsági idő alapján nyugellátásban részesülő nők tartoznak, míg a másikba azok a személyek tartoznak, akik betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, rendelkeznek a nyugellátáshoz szükséges szolgálati idővel, és erre tekintettel kérelmükre nyugellátást állapítottak meg a részükre. Azaz, ha egy magyar állampolgár 65 éves, és van 20 év szolgálati ideje, akkor a nyugdíjkérelmére megállapítják az öregségi nyugdíját.

Ha az öregségi nyugdíjas a továbbiakban is keresőtevékenységet folytat, akkor a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) alapján nem lesz biztosított, így társadalombiztosítás keretében nem kaphat a keresőképtelensége esetén táppénzt. Ugyanakkor, ha beteg lesz, akkor keresőtevékenysége kapcsán fontos, hogy az alábbi orvosok bármelyike igazolja a keresőképtelenségét. 

A betegség okozta keresőképtelenség elbírálásánál az a foglalkozás, illetőleg az a munkakör az irányadó, amelyben a biztosított a keresőképtelenségét közvetlenül megelőzően dolgozott. Erre tekintettel a nyugdíjas személy keresőképtelenségét az alábbi orvosok igazolhatják:

A keresőképtelenségi igazolás egyrészt arra szolgál, hogy a foglalkoztató felé ezzel igazolja a nyugdíjas, hogy jogosan van távol a munkából.

Emellett a keresőképtelenségi igazolás a következők kapcsán lényeges:

dr. Radics Zsuzsanna (2021-11-11)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben