Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1009 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Kedvezményes adómérték az üzemi étkeztetésben

Az üzemi és munkahelyi étkeztetést is végző vendéglátóipari egységek besorolása elsősorban aszerint történik, hogy kinek nyújtanak szolgáltatást, szerződéses kapcsolatban állnak-e a munkáltatóval, és a vendéglátó egység honnan közelíthető meg. A zárt-, nyitott- és vegyes vendéglátóipari egység besorolás meghatározza az adókulcs mértékét és a kedvezményes adómérték lehetőségét is.

Az Áfa törvény szerint ja alapján az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15 56.10-ből) adómértéke az adó alapjának 5 százaléka [Áfa tv. 82. § (2) bekezdés és a 3. számú melléklet II. rész 3. pont]. 

Az ügylet akkor tartozik a kedvezményes adómérték alá, ha a következő feltételek együttesen teljesülnek:   

Az üzemi étkeztetés besorolása

Az üzemi étkeztetés statisztikai besorolása TESZOR’15 56.29.20, így az üzemi vagy munkahelyi étkeztetés, ha jellegét tekintve szolgáltatásnyújtásnak is minősül az áfa rendszerében, a fentiekből következően nem tartozhat az 5%-os adómérték alá, így az általános, 27%-os adókulccsal adózik.

A KSH az egyes vendéglátóipari egységek tevékenysége vonatkozásában az alábbi jellemzők alapján végzi el az üzemi/munkahelyi étkeztetést is végzők tevékenységének besorolását:

A zárt vendéglátó egység: 27 százalék

A besorolás a fenti elhatároló szempontok alapján megkülönbözteti a zárt- és nyitott vendéglátó egységeket. 

Zárt vendéglátó egység az olyan zárt vendéglátó egység, 

Ha a vendéglátó egység a zárt vendéglátó egység besorolást kapja, az ott nyújtott étkeztetési szolgáltatás 27%-os adómértékkel adózik.

A nyitott vendéglátó egység: kedvezményes 5 százalék

Nyitott vendéglátó egység az olyan nyitott vendéglátó egység,  

Ha a vendéglátó egység a nyitott vendéglátóegység besorolást kapja, akkor az a szolgáltatásnyújtása, mely étel- és/vagy helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra vonatkozik, 5%-os adókulccsal adózik.

Hogyan adózik a vegyes vendéglátó egység? 

Vegyes (nyitott és zárt) vendéglátó egység az olyan vegyes (nyitott és zárt) vendéglátó egység, 

Ha a vegyes vendéglátó egység mind az étkezőhelyi vendéglátásra, mind az üzemi/munkahelyi étkeztetésre megkapja a vonatkozó besorolási kódot, a helyes adókulcs meghatározásához azt kell vizsgálni, hogy meg tudja-e különböztetni az egyes vendégeket aszerint, hogy munkavállalók vagy „külsős” vendégek. 

Ha kétséget kizáróan el tudja különíteni a munkavállalókat a „külsős” vendégektől [például azon az alapon, hogy bizonyos időintervallumban munkavállalók nem, kizárólag „külsős” vendégek étkezhetnek, vagy olyan módon, hogy a munkavállalók kártya/igazolvány felmutatása mellett étkeznek (például kedvezmény igénybevétele érdekében, vagy a fizetés történik alkalmazotti kártyával)], ebben az esetben 

Ha a vendégek egyértelmű elkülönítése nem megoldható, akkor minden vendég részére nyújtott étkeztetési szolgáltatás 27%-os adómértékkel adózik.

[Pénzügyminisztérium Fogyasztási és Forgalmi Adók Főosztály PM/9820/2021 – NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 2440665178/2021.]

dr. Veress Júlia (2021-06-15)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben