Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1020 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása 2021-től

Idén több ponton is módosultak a rehabilitációs, rokkantsági ellátás melletti keresőtevékenység, és a rehabilitációs hozzájárulásra vonatkozó szabályok. Hatályon kívül helyezték a keresőtevékenységet korlátozó szabályt és bővült a rehabilitációs hozzájárulás kapcsán figyelembe vehető, megváltozott munkaképességű személyek köre.

Keresőtevékenység rokkantsági és rehabilitációs ellátás mellett

Az egyik legjelentősebb változás, hogy amíg a korábbi években úgy lehetett csak rokkantsági és rehabilitációs ellátás mellett keresőtevékenységet folytatni, hogy az ebből származó jövedelem három egymást követő hónapon keresztül nem haladta meg a minimálbér 150 százalékát, addig ez a keresőtevékenységet korlátozó szabály 2021. január 1-jétől hatályon kívül került. 

2021. január 1-jétől tehát a rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülő személy nem csak időkorlát, hanem jövedelemkorlát nélkül is dolgozhat, azaz bármennyi jövedelmet szerezhet az ellátás alatt folytatott keresőtevékenységéből. 

A keresőtevékenység kapcsán meg kell említeni, hogy nem változott a munkaviszonyban, illetve vállalkozói tevékenységben folytatott keresőtevékenység esetén a megváltozott munkaképességű személyek után igénybe vehető szociális hozzájárulási adó, és szakképzési hozzájárulási kedvezmény. A kedvezmény mértéke továbbra is a kifizető által megállapított adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszerese. Vagyis legfeljebb ezen mértékig nem kell a törvényben meghatározott megváltozott munkaképességű személy után a szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni. 

A kifizető a kedvezményt az alábbi igazolás birtokában érvényesítheti: 

Változás a rehabilitációs hozzájárulásnál

A munkaadó a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációjának elősegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, ha az általa foglalkoztatottak létszáma a 25 főt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát. 
A rehabilitációs hozzájárulás mértéke a tárgyév első napján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összegének kilencszerese/fő/év. Azaz a rehabilitációs hozzájárulás 2021-ben 161 000 forint kilencszerese, amely 1 449 000 forint/fő/év.

Nem változott, hogy a fentiek kapcsán megváltozott munkaképességű személynek kell tekinteni azt a személyt,

2021-ben a rehabilitációs hozzájárulás kapcsán figyelembe vehető, megváltozott munkaképességű személyek köre bővült, többek között a rehabilitációs mentorral. 

A rehabilitációs mentor a rehabilitációs tanácsadóval együttműködve, a megváltozott munkaképességű munkavállalóval fennálló közvetlen kapcsolat révén, a munkavállaló érdekeinek és szükségleteinek figyelembevételével elősegíti a foglalkozási rehabilitáció hatékony megvalósulását. 
Az a személy, aki rehabilitációs mentori tevékenységet lát el, a megváltozott munkaképességű személyekkel egy tekintet alá esik, és ha a munkaszerződése szerinti napi munkaideje a 4 órát eléri, akkor a rehabilitációs hozzájárulásnál figyelembevételre kerül a következők szerint: 

A munkáltatónál

A rehabilitációs hozzájárulás megállapításánál a megváltozott munkaképességű személyekkel egy tekintet alá esik – legkésőbb 23. életévének betöltése szerinti naptári évben – az a személy is, aki köznevelési intézményben sajátos nevelési igényű gyermeknek vagy felsőoktatási intézményben fogyatékossággal élő hallgatónak minősült.

(Cikkünket teljes terjedelmében a Gyógyszertári Ellenőrzési Tanácsadó júniusi számában olvashatják)
 

dr. Radics Zsuzsanna (2021-05-13)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben