Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1244 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Továbbra is szocho mentes maradhat a SZÉP Kártya

Marad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál 2021. június 30-ig, ha az Országgyűlés megszavazza a javaslatot. Így továbbra is csak 15 százalékos személyi jövedelemadót kell majd fizetni a SZÉP Kártyára utalt összegek után.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a tájékoztatójában elmondta, hogy a koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot számos intézkedéssel segítette eddig is a Kormány, és a segítségnyújtás folytatódik. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a jövőre továbbélő adókönnyítéssel mindenki nyer. Ez három az egyben intézkedés, hiszen támogatja a vállalkozásokat, a turizmust és a foglalkoztatottakat is – fogalmazott az államtitkár, aki szerint 2021-ben egymillió munkavállalónak nőhet a SZÉP Kártyára érkező juttatása.

Az államtitkár elmondta, hogy a 2020. április 22-től december 31-ig tartó majd háromnegyed éves időszakban megfeleződött a SZÉP Kártya adóterhe, ami április 21-én még 32,5 százalék volt, az ma már csak 15 százalék.

Míg az adóteher kevesebb, mint a felére csökkent, addig a kedvezményesen adható összeg csaknem megduplázódott - emelte ki az államtitkár.

Mennyi a 2020. évi béren kívüli juttatásként a SZÉP Kártyára adható összeg?

A 2020. április 22. napjától hatályos szabályok szerint a 2020. évben a SZÉP Kártyára adható béren kívüli juttatásként adható összeg megemelkedett. 
 

Eszerint béren kívüli juttatásnak minősül:

A keretösszeg emelkedése a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben például a munkáltató 2020. április 22. napját megelőzően a vendéglátás alszámlára 150 ezer forint támogatást utalt, akkor lehetősége van arra, hogy a 2020. évben további (265 ezer – 150 ezer) 115 ezer forint támogatást utaljon a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlára béren kívüli juttatásként.

Munkáltatónként vagy munkavállalónként jár a keretösszeg?

Érdemes kiemelni, hogy az Szja tv. a SZÉP Kártyára az adóévben átutalt juttatásnak béren kívüli juttatásként elszámolható keretösszegét több juttatótól származóan együttvéve határozza meg. Tekintettel arra, hogy ez a korlátozás a SZÉP Kártyára utalt támogatások 2020. évi szabályait meghatározó jogszabályokban nem szerepel, így a keretösszeg 2020. április 22. napjától munkáltatónként értendő. 

Vagyis, ha a munkavállalónak több munkáltatója van az adóévben, akkor mindegyiktől kaphat például 400-400 ezer forint összegű támogatást a szálláshely alszámlára. 

Ennek megfelelően 2020. április 22. napját követően nem szükséges a magánszemélytől nyilatkozatot kérni arra vonatkozóan, hogy részesül-e más munkáltatótól SZÉP Kártyára átutalt, béren kívüli juttatásként elszámolt támogatásban.

Mennyi a 2020. évi rekreációs keretösszeg?

A SZÉP Kártyára utalt támogatások 2020. évi szabályait meghatározó jogszabályok az éves rekreációs keretösszeget is megemelték. Eszerint a 2020. évben az éves rekreációs keretösszeg évi 400 ezer forint (korábban 200 ezer forint), ha a munkáltató költségvetési szerv, és évi 800 ezer forint (korábban 450 ezer forint) minden más munkáltató esetében.

Meddig mentes a szociális hozzájárulási adó alól a SZÉP Kártyára utalt béren kívüli juttatás?

A SZÉP Kártyára adható támogatás adóterhe azért lett lényegesen kedvezőbb, mert a munkáltató által 2020. április 22-től december 31-ig tartó időszakban a SZÉP Kártyára utalt béren kívüli juttatás után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. 

Mi várható 2021-től a SZÉP Kártya adózásában?

Az államtitkár tájékoztatása szerint a felemelt összeghatárok jövő nyárig változatlanul tovább élhetnek. Ha az idén tavasszal bevezetett két adóügyi könnyítés meghosszabbítását megszavazza az Országgyűlés, akkor jövőre 35 milliárd forinttal több maradhat a vállalkozásoknál.

Az Országgyűlés elé terjesztett javaslat megszünteti továbbá a költségvetési szervek és az egyéb munkáltatók által biztosított béren kívüli juttatás adókötelezettségével összefüggésben meghatározott ún. rekreációs keretösszegek közötti különbséget. 2021. január 1-jétől minden munkáltató esetében egységesen évi 450 ezer forint feletti összegben adott juttatás keretösszeg feletti része minősülne egyes meghatározott juttatásnak.

(Lezárva: 2020. október 27.)

Adópraxis (2020-10-29)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben