Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 440 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Őstermelő társadalombiztosítása

Egy mezőgazdasági őstermelőnek van egy napi 3-4 órás (heti 15, vagy 20 órás) munkaviszonya. Jelenti-e mindez azt, hogy így már nem lesz biztosított, mint mezőgazdasági őstermelő, és ebből kifolyólag nem kell társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót fizetnie maga után?

A 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) alapján őstermelői tevékenység esetén akkor jön létre biztosítási jogviszony, ha az alábbi feltételek megvalósulnak:

Azaz, valóban: ha a mezőgazdasági őstermelőnek van egy napi 3-4 órás (heti 15, vagy 20 órás) munkaviszonya, akkor már nem lesz biztosított, mint mezőgazdasági őstermelő, így nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni.

Az őstermelő szociális hozzájárulási adófizetésénél el kell különíteni a biztosított őstermelőt, és a nem biztosított őstermelőt. A nem biztosított őstermelő saját maga után évente terhelő szociális hozzájárulási adó alapja a tárgyévi összevont adóalapba tartozó őstermelői tevékenységből származó jövedelme, azzal, hogy szociális hozzájárulási adó fizetésére nem kötelezett

dr. Radics Zsuzsanna (2023-01-12)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben