Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 588 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Tagi jogviszony melletti átalányadózás

A kérdés úgy merült fel, hogy tagi jogviszony mellett lehet-e mellékállású egyéni vállalkozó átalányadózó, vagy csak főállású egyéni vállalkozó átalányadózó lehet a minimum járulék megfizetése mellett, mivel nincs 36 órás munkaviszony?

Az átalányadózó egyéni vállalkozónak járulékfizetési kötelezettséget havonta kell megállapítani.

A 2019. évi CXXII. törvény alapján, az átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelem (ide nem értve az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó jövedelmének adómentes részét) után kell megfizetni a társadalombiztosítási járulékot azzal, hogy a társadalombiztosítási járulék alapja havonta legalább a minimálbér/szakképzettséget igénylő tevékenység esetén a garantált bérminimum (azaz járulékfizetési alsó határ).

Ha az egyéni vállalkozó például 2022. októberében átalányban megállapított jövedelme 50 000 forint, így 2022 októberben a fenti járulékfizetési alsó határ után kell megfizetnie a járulékot. Ugyanakkor 2022. novemberében 2 500 000 forint a bevétel, és 40 százalékos (1 000 000 forint) költséghányaddal számol, akkor ezen tevékenységből származó személyijövedelemadó alap 300 000 forint (azaz 1 500 000 forint – 1 200 000 forint), amely a járulék alapját is képezi.

A 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) alapján annak az egyéni vállalkozónak, aki egyben társas vállalkozóként is biztosított, egyéni vállalkozói jogviszonyában a járulék- és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettsége az ún. minimális alapok után áll fenn. Ez esetben a társas vállalkozásnál fennálló járulékfizetési kötelezettség alapja a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelem. Az egyéni vállalkozónak azonban lehetősége van arra, hogy a tárgyév január 31-éig tett nyilatkozata alapján az adóév egészére választhatja, hogy legalább a minimális alapok szerinti tb fizetést ne egyéni vállalkozóként, hanem társas vállalkozóként teljesítse. E választása alapján akkor egyéni vállalkozó a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelem után fizeti a járulékot és a szociális hozzájárulási adót.

Minimális alap: a vállalkozó és a vállalkozás köteles a járulékot és a szociális hozzájárulási adót az alábbiak szerint megfizetni:

dr. Radics Zsuzsanna (2022-08-07)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben