Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 842 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Új helyről érhető el a Társadalombiztosítási Egyéni Számla

2013. közepe óta valamennyi bejelentett biztosított személyről Társadalombiztosítási Egyéni Számlát vezetnek. Ezt a számlát azonban nem úgy kell értelmezni, mint egy bankszámlát, amelyen egy forintosított összeg szerepel, és amit vásárlásra fordíthatunk. Ez az egyéni számla a majdani nyugdíjunkhoz szükséges alapvető adatokat tartalmazza.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 96/A. §-a szerint minden bejelentett biztosított (valamilyen keresőtevékenységet folytató) személyről Társadalombiztosítási Egyéni Számlát vezetnek. Az egyéni számla a majdani nyugdíjunkhoz szükséges alapvető adatokat tartalmazza 2013. június 1-jei kezdettel, amit felhasználva – egy igen bonyolult rendszer alapján – a nyugellátásunkat majd ki fogják számítani.

Mit tartalmaz a Társadalombiztosítási Egyéni Számla?

Ez az egyéni számla tartalmazza:
a) a biztosított természetes személyazonosító adatait és társadalombiztosítási azonosító jelét [TAJ szám],
b) a 2012. december 31-étől 2020. június 30-áig terjedő időszakra a biztosított után bevallott nyugdíjjárulék összegére (ez 10 százalék volt), a 2020. július 1-jétől kezdődő időszakra a biztosított után bevallott 18,5 százalékos társadalombiztosítási járuléknak a Nyugdíjbiztosítási Alapot nyugdíjjárulékként megillető* összegére vonatkozó, az állami adóhatóságtól átvett adatokat,
c) a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulék összegét, és a megállapodással érintett időtartamot, valamint
d) a rehabilitációs járadék, rehabilitációs ellátás összegéből levont nyugdíjjárulék összegét, és az ellátás folyósításának időtartamát.
A c) és d) pont szerinti adatok a tárgyévet követően kerülnek feltüntetésre a társadalombiztosítási egyéni számlán.

A társadalombiztosítási egyéni számlát a központi nyugdíjbiztosítási szerv vezeti. Ez jelenleg a Magyar Államkincstár keretében működik.A 2012. december 31-e utáni időszakra bevallott nyugdíjjárulékra vonatkozó adatok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által előírt adatszolgáltatásból származnak.

Ezeket a nyilvántartott adatokat az ügyfél saját Ügyfélkapu belépési adataival történő azonosítást követően kizárólag saját nevében lekérdezheti, vagyis erről egy számlakivonathoz juthat. Ebből megtudható, hogy valakit valamelyik foglalkoztató egyáltalán bejelentette-e a társadalombiztosításhoz, ha igen, akkor milyen adatokkal. A 10 százalékos nyugdíjjárulékból könnyedén vissza lehet következtetni a bejelentett járulékalapot képező jövedelemre. Megjegyezzük, hogy 2020. július 1-jétől már egy egységes 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot kell fizetni, amelyből az állami adóhatóság 54 százalékot nyugdíjjárulék* címén a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utal át. 

Hogyan érhető el a Társadalombiztosítási Egyéni Számla?

A társadalombiztosítási egyéni számla az elérési útvonal módosítása miatt 2021. november 10-étől a Magyar Államkincstár honlapjáról nem elérhető. 

Az alkalmazás ezt követően a magyarorszag.hu honlapon érhető el, ahol az elektronikus ügyintézés keretében van lehetőség a társadalombiztosítási egyéni számla megtekintésére. 

A társadalombiztosítási egyéni számla rendszer elindítása után a Társadalombiztosítási egyéni számla rendszer általános tájékoztató ablaka érhető el. A társadalombiztosítási egyéni számla tartalmának megtekintését a „Kivonat megtekintése” linkre kattintva lehet kezdeményezni. A TAJ szám megadását követően a rendszerbe belépve megjelennek az aktuális kivonatot tartalmazó adatok. 

A társadalombiztosítási egyéni számlán nyilvántartott adatokról lehetőség van hitelesített kivonat PDF formátumban történő letöltésére. 

A társadalombiztosítási egyéni számla adataira vonatkozóan észrevétel, bejelentés tehető. A rendszerben található „Bejelentés” linkre kattintva a Magyar Államkincstár Dokumentum Kapu oldalára jutunk, ahol a kivonattal kapcsolatos észrevételét bárki megteheti. Abban az esetben, ha valaki nem rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, akkor a társadalombiztosítási egyéni számla tartalmának megismerését kérheti levélben a lakóhelye szerint illetékes fővárosi, megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szakterületétől, vagy személyesen a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán. Fizetési kötelezettség nincs, mert az eljárás illetékmentes. A társadalombiztosítási egyéni számlával kapcsolatos eljárást az ügyfél lakóhelye szerint illetékes fővárosi, megyei kormányhivatal folytatja le. 

A társadalombiztosítási egyéni számlakivonat tartalmát vitatni nem lehet, az ellen jogorvoslati lehetőség nincs. Az egyéni számlakivonat tehát elektronikus szolgáltatásként, illetve személyesen vagy postai úton is előterjeszthető. Az elektronikus rendszer használatához Microsoft Internet Explorer (7.0 vagy újabb verziójú), Mozilla Firefox vagy Google Chrome böngésző javasolt.  A társadalombiztosítási egyéni számla adatait tartalmazó kivonat megtekintéséhez a mindenki számára ingyenesen letölthető és használható Adobe Reader alkalmazást kell használni.

Fontos tudni az is, hogy a társadalombiztosítási egyéni számla kizárólag a foglalkoztató által teljesített adatszolgáltatásban szereplő, a biztosítottól levont járulékra vonatkozó adatot tartalmazza, amely nem feltétlenül azonos a ténylegesen befizetett járulékra vonatkozó adatokkal. 

Ez utóbbiról csak a NAV rendelkezik információkkal, mivel a befizetés hozzá történik.

dr. Futó Gábor (2021-11-30)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben