Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 839 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Jön az Üvegkapu az építőiparban

Az építőipar „kifehérítésének” legújabb kormányzati eszköze, az Üvegkapunak nevezett informatikai rendszer. A munkavállalók tartózkodását, adatait minden korábbinál összetettebb módon számon tartó nyilvántartás létrehozása a szakma véleménye szerint időszerű volt, ugyanakkor számos adatvédelmi aggályt is felvet.

Létrehozták a szakmai szóhasználatban Üvegkapunak nevezett, az építőipari kivitelezési tevékenységekhez kapcsolódó foglalkoztatás átláthatóságának elősegítése érdekében kialakított Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszert (2021. évi LXIII. törvény, Magyar Közlöny 102. szám).  

Az informatikai rendszer az építőipari foglalkoztatás nyomon követése érdekében folyamatosan rögzíti az építési munkaterületre való be- és kilépések adatait és nyilvántartja a munkavégzés céljából tartózkodásra jogosult foglalkoztatottakra vonatkozó egyéb adatokat. 

Az Üvegkapu nyilvánvaló célja az építőipar „fehérítése”, emellett az ágazati munkavállalók érdekeit is szolgálni kívánja azzal, hogy csökkenti a kiszolgáltatottságukat és hozzájárul az érdekvédelmükhöz. Az adatvédelmi aggályok leginkább ott merülhetnek fel, hogy az Üvegkapu-rendszer valós időben tartja számon, figyeli az építési területen tartózkodó jogosult foglalkoztatottakat és a jelen lévő vendégeket. 

A jogalkotó szándéka szerint az Üvegkapu-rendszer használata minimális adminisztrációs terhet jelent majd, miközben nagyban szolgálja a gazdaság fehérítését és a munkavállalók biztonságát.

Kapcsolódó
ujabb-hirek-az-uvegkapurol

Újabb hírek az Üvegkapuról

Az új kormányrendelet értelmében az Üvegkapu használatára kötelezett építési beruházások vonatkozásában az új rendszer az építési munkaterületre történő, vendégek és foglalkoztatottak általi belépés, továbbá az építési munkaterületről történő kilépés adatait tárolja majd.

 

Adópraxis (2021-06-10)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben