Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 684 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Új lehetőségek nyílnak a kistermelők számára

Agrárminiszteri rendeletben szabályozták újra az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezésével kapcsolatos előírásokat. A több szabályozási területet (kiskereskedelem, állatvédelem, kistermelők helyzete) is érintő jogszabály bővíti a kistermelők piacra jutási lehetőségeit és tovább csökkenti az ilyen vállalkozások adminisztrációs terheit.

Az agrártárca közleménye szerint az új rendelet – 20/2021 (V.17.) AM rendelet – hatályba lépésével az előállítók és a vásárlók régóta fennálló, közös igényei valósulnak meg. A kistermelők immár országszerte árusíthatják termékeiket a rendezvényeken, természetesen az élelmiszer-higiéniai feltételek betartása mellett, ugyanakkor a vágóhídon levágott haszonállatok húsa továbbra is csak a kistermelő saját gazdaságának helyén forgalmazható. 

Az új szabályozás alkalmazott foglalkoztatását is lehetővé teszi a kistermelők számára. 

A kiskereskedelmi létesítmények versenyképességének növelése, adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében megszűnik a különengedélyezési eljárás, amely főként a kistelepüléseken működő üzletek számára jelent nagy segítséget.
A kistermelői élelmiszer-termelésről szóló rendelet módosításával megnyílik a kistermelők számára az alkalmazott foglalkoztatásának lehetősége valamint enyhül a kistermelői termékek forgalomba hozatalának területi korlátozása.

Az új rendelet szerint az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokat és tárgyakat előállító és az első magyarországi forgalomba hozó vállalkozások kötelesek tevékenységüket az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek bejelenteni. Az alkalmi árusításra irányuló rendezvényt a szervezőnek szintén be kell jelentenie a rendezvény helye szerint illetékes járási hivatalnak. 

Kapcsolódó
online-piacter-ostermeloknek

Online piactér őstermelőknek

A webes értékesítés és az online piac használata immáron az őstermelők számára is nyitott és egyre nehezebben nélkülözhető. A megfelelő felületeknek köszönhetően az őstermelők akkor is értékesíthetnek az interneten keresztül, ha nincs saját honlapjuk, webshopjuk. Fontos ugyanakkor, hogy Nagyon fontos, hogy az őstermelő tisztában legyen az értékesítés aktuális szabályaival.

A napokban megjelent módosítások könnyítést vezetnek be a növényvédelem területén is: minden EK-műtrágyát az első magyarországi forgalomba hozatalt megelőző bejelentést követően – az eddigi éves gyakoriság helyett – elegendő ötévente újra bejelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál.

Adópraxis (2021-05-27)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben