Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1058 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Miért éri meg továbbra is a SZÉP kártya?

2021. június 30-ig még szociális hozzájárulási adó, illetve szakképzési hozzájárulás mentesen adható a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) juttatás. A foglalkoztatóknak mindenképpen érdemes megfontolnia ezt a lehetőséget, tekintettel arra is, hogy 2021. április 25-től a kártyára utalt összegek felhasználása is szabadabbá vált.

A rekreáció a szabadidőben, a tevékeny pihenés érdekében végzett minden olyan kulturális, társas, játékos és mozgásos tevékenység, melyet a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki-szellemi teljesítőképesség helyreállítása, fokozása érdekében tesz az ember. A Széchenyi Pihenő Kártya (a továbbiakban: SZÉP kártya) a munkavállaló rekreációját, azaz kulturált pihenését segítő juttatás, amelyet az adójogszabályok kedvező közteher-fizetési lehetőségekkel támogatnak. 

A rekreációs keretösszeg

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) meghatároz egy rekreációs keretösszeget, amely béren kívüli juttatásnak minősül, azaz ennek az összegnek az eléréséig alkalmazható a kedvezőbb közteher-fizetés. 

Az Szja tv. szerint az éves rekreációs keretösszeg költségvetési szerv munkáltatók esetében 200 ezer forint, egyéb munkáltatók esetében 450 ezer forint.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény (a továbbiakban: Vmtv.) 40. § (1) és (2) bekezdése értelmében 2021. január 1. és 2021. június 30. között az Szja törvény 70. § (8) bekezdésétől eltérően az éves rekreációs keretösszeg

A június 30-ig adható évi 800 ezer forintos kedvező adózású keretösszeg az alábbiak szerint oszlik meg a SZÉP-kártya három alszámlája közözött: 

2021. július 1-től az éves rekreációs keretösszeg minden munkáltató esetében 450 ezer forint lesz.

2021. július 1-től a SZÉP-kártya egyes alszámláira béren kívüli juttatásként adható támogatás keretösszege, több munkáltatót együttvéve

A törvényben meghatározott keretösszegek (az egyes alszámlák összegei, és az éves keretösszegek is) az adóévre vonatkoznak, így a juttatás időpontjában az azt megelőzően az adóévben támogatásként utalt összegeket is figyelembe kell venni, azaz a keretösszegek arányosítására nincs lehetőség. Ez azt jelenti, hogy ha a munkáltató az első félévben már annyi juttatást adott, hogy az kimeríti a következő juttatás időpontjában hatályos szabályok szerinti keretösszegeket, akkor a keretösszeget meghaladó rész már csak egyes meghatározott juttatásként – azaz magasabb közteher mellett – adható. 

2021. június 30-ig tehát feltölthető akár az összes zseb is 800 ezer forintig (költségvetési szerv munkáltató esetén 400 ezer forintig), ebben az esetben azonban a második félévben ilyen jellegű juttatás költségvetési szerv esetében maximum 50 ezer forint összegben adható, más munkáltató esetében pedig már semmit nem lehet adni.
Abban az esetben, ha a juttatások első félévi együttes összege nem haladja meg a 450 ezer forintot, július 1. után már csak a június 30-ig adott juttatás és a 450 ezer forint különbözete adható.

Természetesen a meghatározott keretösszegeket meghaladóan is tölthetőek a SZÉP-kárya egyes alszámlái, a juttatás azonban ebben az esetben egyes meghatározott juttatásnak minősül és lényegesen magasabb közterheket von maga után. 

Kedvező lehetőségek a SZÉP kártya használatában a veszélyhelyzet alatt

A 178/2021.(IV.15.) Korm. rendelet 2021. április 25-től 2021. december 31-ig szabaddá teszi az átjárást a SZÉP kártya alszámlái közt, ami azt jelenti, hogy pl. a szálláshelyre kapott béren kívüli juttatást fel lehet használni melegételre vagy egészségügyi, kulturális célokra is.

A 150/2021(III.27.) Korm. rendelet lehetővé teszi, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően 60 napig a 2 évnél régebben a kártyára utalt összegek banki díjak megfizetése nélkül használhatók fel.
A veszélyhelyzet – a jelenleg hatályos rendelkezések szerint – 2021. május 23-ig áll fenn. Ettől számítva áll tehát még 60 nap a kártyabirtokosok rendelkezésére, hogy banki díj megfizetése nélkül használják fel a SZÉP kártyákon lévő, két évnél régebben fel nem használt pénzüket. A rendelet azt is kimondja, hogy a bank a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül tájékoztatja a kártyabirtokost arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 61. naptól kezdve milyen mértékű díjat számít fel.

(Cikkünket teljes terjedelmében a Társadalombiztosítási Módszertani Szemle májusi számában olvashatják)

Horváth-Farkas Zsuzsa (2021-04-26)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben