Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1364 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Keresőképtelenségi igazolások a veszélyhelyzet után

A veszélyhelyzet megszűnését követő naptól a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolásokat a korábbi gyakorlat szerint legalább kéthetenként ki kell kiállítani.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló 2020. évi LVII. törvény 1. §-ában az Országgyűlés felhívta a Kormányt, hogy szüntesse meg a veszélyhelyzetet. A Miniszterelnöknek a Magyar Közlönyben közzétett egyedi határozata szerint a veszélyhelyzet megszűnésének időpontja 2020. június 18. napján következik be. A veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény, illetve a veszélyhelyzetre tekintettel megalkotott rendeleti szintű szabályozások.

Ennek következtében a veszélyhelyzet megszűnését követő naptól, azaz 2020. június 19. napjától a keresőképtelen állományba vételi joggal rendelkező orvosoknak a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolásokat a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet 10. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően – tehát a korábbi gyakorlat szerint legalább kéthetenként – kell kiállítaniuk.

A veszélyhelyzet megszűnését követően nem alkalmazható az az eljárás, hogy 
–    az orvosok elektronikus úton juttatják el a biztosítottak részére a keresőképtelenségi igazolásokat,
–    a biztosítottak elektronikus úton adják le a keresőképtelenségi igazolásokat a foglalkoztatójuknak, és
–    a táppénz elbírálására hatáskörrel rendelkező szervek nem az eredeti orvosi igazolások alapján állapítják meg, illetve folyósítják a táppénzt.

A veszélyhelyzet megszűnését követően tehát a biztosított köteles a foglalkoztatójának az eredeti orvosi igazolásokat leadni; a foglalkoztató pedig ezt továbbítja a kifizetőhelyhez, illetve a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató az eredeti orvosi igazolást csatolja papíralapú digitalizált dokumentumként az egészségbiztosító részére – kizárólag elektronikus úton – megküldendő nyomtatványhoz.

(Magyar Államkincstár Központ)

Lezárva: 2020. június 19.
 

Adópraxis (2020-06-25)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben