Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1507 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

« Vissza

Meghosszabbodott a részmunkaidő igényelhetősége a kisgyermekes szülők részére

A kisgyermekes munkavállalók 2015 óta kérhetik a munkáltatót, hogy teljes munkaidő helyett részmunkaidőben foglalkoztassák őket. A Munka Törvénykönyve 2020. január 1-jétől meghosszabbította azt az időtartamot, ameddig ezzel a joggal élhetnek a munkavállalók.

A Munka Törvénykönyve 2015. január 1. napjával egészült ki egy olyan rendelkezéssel, amely a kisgyermekes szülők részére lehetőséget biztosít arra, hogy részmunkaidőben dolgozzanak.

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 61. § (3) bekezdése alapján a munkáltató a munkavállaló ajánlatára köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.

Fontos kiemelni, hogy a teljes munkaidő csökkentése nem a munkavállaló és a munkáltató megegyezésén, hanem a munkavállaló döntésén alapul. Ha a munkavállaló így dönt, akkor a munkáltató köteles a teljes munkaidőt részmunkaidőre csökkenteni.

A módosítási kötelezettség az egy vagy két gyermeket nevelő munkavállalók esetében a 2019. december 31. napjáig hatályos rendelkezések szerint csak a gyermek három éves koráig, a három vagy több gyermeket nevelő munkavállalók esetében a gyermek öt éves koráig állt fenn. Az Mt. 2020. január 1-jétől történő módosítása a munkáltatói kötelezettséget a gyermek négy éves koráig, illetve három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hat éves koráig meghosszabbította. Az adott életkor betöltését követően a munkáltató már nem köteles biztosítani a részmunkaidő lehetőségét.

Az Mt. 294. § (1) bekezdésében foglalt értelmező rendelkezés szerint három vagy több gyermeket nevelő munkavállalónak az minősül, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint szülőként legalább három gyermekre tekintettel
–    családi pótlékra jogosult és gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozási segélyben, gyermekgondozást segítő ellátásban részesült vagy részesül, vagy
–    gyermeknevelési támogatásban részesült vagy részesül.

(Adópraxis Szerkesztőség)

 

 

Adópraxis (2020-02-04)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben