Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

« Vissza

Meddig érvényesíthető a szocho-kedvezmény?

2024. augusztus 1-jétől módosultak a szociális hozzájárulási adóból a munkaerőpiacra lépőknek minősülő személyek után érvényesíthető kedvezmény szabályai. Jelen publikáció keretén belül ezt a változást mutatjuk be példákon keresztül.

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 182/2024. (VII. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. §-a szerint az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvényt (a továbbiakban: Szocho tv.) az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

A Korm. rendelet a Szocho tv. 11. § (2)-(3) és (6) bekezdését módosítja, mely egyebek mellett érinti az érvényesítési időszak tartamát, továbbá kimondja, hogy „E rendelet rendelkezéseit a 2024. augusztus 1-jétől létesített munkaviszony esetében kell alkalmazni.”
Figyelni kell viszont arra, hogy a Szocho tv. 11. § (4) bekezdése ugyanakkor nem módosul, vagyis annak értelmében:
„Ha a természetes személyt foglalkoztató kifizető a kedvezmény érvényesítési időszaka alatt megváltozik, az új kifizető a természetes személy után az érvényesítési időszak végéig igénybe veheti az adókedvezményt, ideértve azt az esetet is, ha a természetes személy foglalkoztatása nem folyamatos.”

Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a Szocho tv. 11. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezés összefügg a kedvezmény érvényesítési időszakának meghatározására vonatkozó szabállyal, azokat együtt kell értelmezni.

A kedvezmény érvényesítési időszakát minden esetben a kedvezmény igénybevételének időpontjában hatályos jogszabályi előírások szerint kell megállapítani. Ez azt jelenti, hogy ha a munkavállaló a korábban fennállt munkaviszonyát megszünteti, majd 2024. augusztus 1-jén vagy azt követően létesít új munkaviszonyt, akkor az érvényesítési időszakot már a Korm. rendelet 2. § (2) bekezdése alapján kell meghatározni, vagyis: „A részkedvezmény összege a Szocho tv. 11. § (3) bekezdésétől eltérően a foglalkoztatás első évében a foglalkoztatott természetes személyt (munkavállalót) az adómegállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb a minimálbér után a Szocho tv. 2. § (1) bekezdése szerinti adómértékkel megállapított összeg, a foglalkoztatás ezt követő további hat hónapjában pedig legfeljebb a minimálbér után a Szocho tv. 2. § (1) bekezdése szerinti adómérték 50 százalékával megállapított összeg.”

Mindez azt jelenti, hogy a 2024. augusztus 1-jétől hatályos szabály alapján a kedvezmény érvényesítési időszaka valamennyi 2024. augusztus 1-jétől létesített munkaviszony esetén összesen 18 hónap, függetlenül attól, hogy az igazolás a Szocho tv. 11. § (4) bekezdése alapján az új kifizető részére kerül kiállításra.

Példák a kedvezmény érvényesítésére

1. A munkavállaló munkaviszonya 2023. március 1-jén kezdődött „A” kifizetőnél, ahol munkaerőpiacra lépőnek minősült, ezért az adóhatóság által kiállított igazolás birtokában a Szocho tv. 11. §-a szerinti kedvezmény érvényesítésére került sor. Az érintett munkavállaló munkaviszonya 2024. július 15-én megszűnt az „A” kifizetőnél és 2024. augusztus 10-én új munkaviszonya jött létre „B” kifizetőnél.
Ebben az esetben a „B” kifizetővel létesített munkaviszony kezdetekor a munkavállaló nem minősül munkaerőpiacra lépőnek. A „B” kifizető a részére a Szocho tv. 11. § (4) bekezdése alapján kiállított igazolás alapján veheti igénybe a kedvezményt 2024. augusztus 10-től 2024. augusztus 31-ig a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér után 6,5 százalékos mértékben, tekintettel arra, hogy a 18 hónapot a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetétől, azaz 2023. március 1-jétől kell számítani.

2. A munkavállaló munkaviszonya 2023. január 2-án kezdődött „A” kifizetőnél, ahol munkaerőpiacra lépőnek minősült, ezért az adóhatóság által kiállított igazolás birtokában a Szocho tv. 11. §-a szerinti kedvezményt érvényesítette a társaság. Az érintett munkavállaló munkaviszonya 2024. július 30-án megszűnt az „A” kifizetőnél és új munkaviszonyt létesített 2024. augusztus 1-jén ”B” kifizetővel.
A példa szerinti esetben a „B” kifizetővel létesített munkaviszony kezdetekor a munkavállaló nem minősül munkaerőpiacra lépőnek. A „B” kifizető részére a Szocho tv. 11. § (4) bekezdése alapján sem állítható ki igazolás, hiszen a 18 hónapos érvényesítési időszakot a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetétől, vagyis 2023. január 2-ától kell számítani, így az érvényesítési időszak letelt. A „B” kifizető tehát egyáltalán nem érvényesítheti a kedvezményt.

Ezzel kapcsolatban ki kell emelni azt, hogy ha a munkavállaló nem váltott volna munkahelyet, akkor az „A” kifizető mindkét esetben a 2024. július 31-ig hatályos jogszabályi előírások alapján, összesen 3 évig érvényesíthette volna a kedvezményt.

dr. Záhonyi Mariann Szilvia (2024-10-15)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben