Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

« Vissza

Amerikai magánszemély osztaléka

Az Amerikai Egyesült Államok szerinti illetőségű magánszemély tulajdonos részére kifizetett osztalék után milyen adókat kell Magyarországon levonni?

Kiindulási pont az, hogy egy magánszemélynek csak egy adóügyi illetősége lehet, egy második még akkor sem lehetséges, ha ezért esetlegesen fizetne. A kérdésben foglaltak alapján a nevezett magánszemély a kérdésből következtetve amerikai adóügyi illetőségűnek minősül, azaz a különböző bevételei után valószínűsíthetően csak Amerikában fizet adót. Célszerű lenne azonban az amerikai adóhatóságtól adóügyi illetőségre vonatkozó dokumentumot hivatalosan is kikérni és a magyar kifizetőnek átadni.

Még az osztalék kifizetése előtt a magánszemélyt nyilatkoztatni kell az adóügyi illetőségéről, illetve arról is, hogy amennyiben amerikai adóügyi illetőséggel rendelkezik, akkor melyik államban szeretne adót fizetni.

Valószínűsíthető válasz az, hogy Amerikában, mivel ha Magyarországon is fizetne adót, akkor azzal is el kell számolnia az USA-ban.

Mivel magyar bevétellel (osztalék) is rendelkezik a magánszemély, ezért ezek a bevétele Amerikában lenne adóköteles az adóügyi illetőség alapján. Viszont amennyiben Magyarországon is történik levonás, akkor ez már egyezmény hiányában is megtörténhet, de a lényeg, hogy ez a bevétel is (az adóügyi illetőség alapján) az USA –ban lesz adóköteles.

A Magyarországon levont adó elvileg beszámítással bír, amit a vonatkozó amerikai adótörvények alapján kell elszámolni. A továbbiakban megoldást jelenthet az, hogy az amerikai adóügyi illetőség alapján kérni kell a magyar kifizetőt, hogy jövedelemből ne vonjanak le adót, mivel a teljes bevétel Amerikában lesz adóköteles. Ehhez viszont a magyar kifizetőnek át kell adni az amerikai adóügyi illetőségről szóló eredeti, hivatalos igazolást, valamint a magánszemély erre vonatkozó írásos nyilatkozatát.

Leipán Tibor (2024-09-24)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben