Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1373 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2020-10-29 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: Továbbra is szocho mentes maradhat a SZÉP Kártya

« Vissza

Az év végéig kitolódik a kedvezményes SZÉP Kártya juttatás

A Kormány döntése alapján 2020. április 22-től megemelkedett a SZÉP Kártyára béren kívüli juttatásként adható juttatás összeghatára, valamint a rekreációs keretösszeg. Minden munkáltatónak érdemes átgondolnia ezt a juttatási lehetőséget, mert a SZÉP Kártyára béren kívüli juttatásként adott összeg eredetileg június 30-ig mentesült a szociális hozzájárulási adó alól. Ez a határidő egy újabb rendelkezés folytán december 31-ig meghosszabbításra került.

A Magyar Közlöny 2020. április 21-i számában megjelent a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet), amely – több más intézkedés mellett – átmenetileg kedvezőbb szabályokat állapított meg a SZÉP Kártyára utalt juttatások tekintetében.

A Rendelet megemeli a munkavállalónak a 2020. évben, SZÉP Kártya formájában, béren kívüli juttatásként adható összeget. Eszerint béren kívüli juttatásnak minősül:

– a SZÉP Kártya szálláshely alszámlájára utalt támogatás – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb évi 400 ezer forint (korábban 225 ezer forint) összegig,

– a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára utalt támogatás – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb évi 265 ezer forint (korábban 150 ezer forint) összegig,

– a SZÉP Kártya szabadidő alszámlájára utalt támogatás – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb évi 135 ezer forint (korábban 75 ezer forint) összegig. 

 

A Rendelet megemeli továbbá az éves rekreációs keretösszeget is. Eszerint a 2020. évben az éves rekreációs keretösszeg:
a)    ha a munkáltató költségvetési szerv:
– évi 400 ezer forint (korábban 200 ezer forint), ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;
– a 400 ezer forintnak (korábban 200 ezer forintnak) a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn;
– évi 400 ezer forint (korábban 200 ezer forint), ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg;

b)    más munkáltató esetében:
– évi 800 ezer forint (korábban 450 ezer forint), ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;
– a 800 ezer forintnak (korábban 450 ezer forintnak) a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn;
– évi 800 ezer forint (korábban 450 ezer forint), ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.

Ha a munkáltató a fent meghatározott értékhatárokat vagy a rekreációs keretösszeget meghaladóan nyújt a SZÉP Kártyára támogatást, akkor az egyes meghatározott juttatásként adóköteles.

A 2020. április 21-én megjelent Rendelet mentességet adott a szociális hozzájárulási adó alól a munkáltató által a SZÉP Kártyára 2020. április 22. napjától 2020. június 30. napjáig utalt béren kívüli juttatások tekintetében.

A 2020. június 30-i határidőt azonban a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet módosításáról szóló 225/2020. (V. 22.) Korm. rendelet meghosszabbította 2020. december 31. napjáig.

A vonatkozó időszakban, tehát 2020. április 22. és 2020. december 31. között a munkáltató által a szép kártyára utalt béren kívüli juttatás után csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni.

Érdemes megemlíteni, hogy a SZÉP Kártyára egyes meghatározott juttatásként utalt összeg után továbbra is meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót.

A költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafetéria-juttatásának kerete, illetve cafetéria-juttatást nem nyújtó költségvetési szervek esetében az egy foglalkoztatottnak éves szinten SZÉP Kártyára adott béren kívüli juttatások együttes nettó összege – törvény eltérő rendelkezése hiányában – a 2020. évben nem haladhatja meg a 400 ezer forintot.

Fontos megemlíteni, hogy az adóhatóság által megerősített tájékoztatás szerint a rendelet hatálybalépése, vagyis 2020. április 22. előtt az utalás időpontjában hatályos szabályok szerint béren kívüli juttatásként vagy egyes meghatározott juttatásként számfejtett összegek adókötelezettségét a fenti szabályok nem érintik, a 2020-ban már benyújtott havi ’08-as bevallások önellenőrzéssel nem helyesbíthetőek, mert az önellenőrzésnek az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényben meghatározott törvényi feltételei nem állnak fenn.

Érdemes továbbá felhívni a figyelmet arra is, hogy SZÉP Kártya juttatás esetén a jövedelem megszerzésének időpontja az utalás időpontja, tehát a SZÉP Kártyára adott juttatás adókötelezettségét az utalás időpontjában hatályos rendelkezések szerint kell megállapítani.


Lezárva: 2020. május 25.
 

Jogkövető szerkesztőség (2020-05-25)
Szeretnék ilyen híreket kapni a jövőben